Vatten

Skriv ut den här sidanAtt finna användbart dricksvatten samt, om det behövs, kunna rena det är en av de absolut viktigaste kunskaperna att ha i bakfickan om du vill kunna klara dig en längre tid ute på egen hand. En gammal tumregel för hur länge kroppen kan fungera oberoende av sin omgivning är: 3 minuter utan luft, 3 dagar utan vatten och 3 veckor utan mat. *

Av detta kan man konstatera att vatten är det viktigaste ämnet du först behöver tillföra kroppen och det den klarar sig sämst utan. Börja därför alltid med att söka upp en säker och ren vattenkälla, så vet du direkt att du klarar dig i åtminstone ett antal veckor på platsen. Tillgången till vatten bör också vara den faktor som först och främst bestämmer var du bygger ditt skydd för mer långvariga vistelser.

Kunskaperna om vatten är uppdelade på två huvudavdelningar:


BILD
KOMMER
SNART
Att finna vattnet
Olika platser eller tillfällen som är särskilt gynnsamma för att kunna hitta användbart sötvatten ute i skog och mark, som du sedan kan rena till dricksvatten.

BILD
KOMMER
SNART
Att rena vattnet
Innan du dricker vatten du hittar ute i naturen bör det alltid renas först så att du inte blir sjuk. Här finner du metoder för detta, hur man gör primitiva vattenfilter, etc.


* OBS att de 3 dagarna främst är ett mått på tiden man fortfarande har förmåga att utföra arbetsmoment. Vid stillaliggande och gynnsamma förhållanden kan man faktiskt klara sig ända upp till två veckor utan vatten, men då skall även nämnas att man också är i mycket dåligt skick och redan efter första veckan riskerar kroppen att få irreversibla skador på bl.a njurarna.

De tre dagarna skall alltså främst ses som ett mått på den tid man högst bör låta passera utan att tillföra kroppen vätska, dvs som en säkerhetsmarginal, och skall inte tolkas som att det är hopplöst att klara sig längre utan tillgång till vatten
.

Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter

www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2024 EagleOwl Webdesign