Att rena vatten och göra det drickbart

Skriv ut den här sidanNär det gäller att rena vatten är det absolut viktigaste att man kokar vattnet. Det finns lite olika uppgifter på hur länge vattnet bör koka, allt från att det är drickbart direkt när det börjat koka våldsamt (stormkoka = stora bubblor) till att man måste koka det i minst 6 minuter.

Enligt Arméns handbok i överlevnad bör vattnet koka 20 minuter, men det ska tydligen vara en äldre, överdriven riktpunkt och kan jämföras med att även Arméns eget "fickminne" för överlevnad bara anger en koktid på 2 minuter. Kokar man bara upp vattnet och låter det koka ordentligt i några minuter så får man nog i de flesta fall anse sig vara på den säkra sidan. En tumregel värd att lägga på minnet är: Big bubbles - No troubles

Självklart ska man använda sig av kommersiella vattenreningsprodukter såsom portabla filter, tabletter (puritabs) etc om man har tillgång till sådana.Överlevnads-filtret

I Arméns handbok i överlevnad och på många andra ställen förklaras även det nu mycket välkända "kol- och torv-filtret", som man lätt tillverkar genom att göra hål i bottnen av en burk och lägga i vitmossa, torv, kol och lite småsten i olika lager. Ett filter av denna typ kan enligt reklamen rena ca 200 gånger sin egen volym innan beståndsdelarna är uttjänta och måste bytas ut, vilket man får förmoda troligen stämmer.

Detta filter togs fram med främst krigssituationer och liknande omständigheter i tankarna och är främst till för att binda upp radioaktivitet, metaller och andra typer av kemiska föroreningar som skapats av människan och sedan lösts ut i naturen.

Filtret hindrar alltså inte vanliga bakterier från att slinka igenom (förutom ett fåtal bl.a eftersom vitmossa är svagt bakteriedödande). Man kan dock fortfarande bli våldsamt magsjuk efter att man druckit vatten som endast passerat genom detta filter och aldrig kokats eller renats ytterligare på andra sätt.

Filtrets effekt är i allmänhet högt omdiskuterad och det finns även analyser gjorda av mikrobiologer som hävdat att vattnet ur bakteriell synpunkt faktiskt i många fall också kan vara mindre rent när det kommer ut ur filtret än innan man hällt i det.Man kan alltså säga att filtret helt klart är nyttigt att känna till, särskilt i händelse av ett framtida krig och det har säkert också en god effekt mot avfall orsakat av dagens tunga industrier och liknande eftersom det binder metallföroreningar och toxiner, men vid vanligt frilufsande och överlevnad på hobby-nivå så är det alltså av absolut största vikt att du först och främst alltid kokar vattnet innan du dricker det. Har du sedan tid över till att konstruera torv- och kol-filtret och låta vattnet passera detta innan det kokas så är det alltså säkert en fördel i många situationer och områden, men i de flesta fall inte alls någon nödvändighet.

Kom ihåg att i en överlevnadssituation har du inte råd att bli magsjuk, och det är ju inte jätteroligt att bli det till vardags heller, särskilt om man befinner sig långt ute i skogen.Tillbaka till index-sida för VattenDela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter

www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2024 EagleOwl Webdesign