Vitmossa

- Sphagnum
Användbar som medicinalväxtKan ge vatten-tillskottBra till verktyg
Skriv ut den här sidan
© Robert Cederholm
Beskrivning

Vitmossa är en grön liten mossväxt som är luftig och mjuk och innehåller väldigt mycket vatten. Den är grön och skiftar oftast från en nästan vit ljusgrön färg i botten upp till en mörkare, djup grön i topparna. När den förmultnar bildas torv. Namnet kommer av att om man kramar vattnet ur den och låter den torka så övergår den i vit färg.

En viss förvirring uppstår ibland kring denna växt då många lärt sig att "vitmossa" är det man sätter i ljusstakarna till jul, men det rör sig om en helt annan växt som inte ens är någon mossa överhuvudtaget. Det är i själva verket en lav, vars riktiga namn är renlav och som ibland också kallas fönsterlav.


Förekomst

Vitmossan växer i synnerhet på och vid mossiga myrmarker men det är också en mycket vanlig växt i skogar på fuktiga platser.Användbara delar:

Hela växten  (Året runt)
Användbar som medicinalväxtKan ge vatten-tillskottBra till verktyg

Vitmossan har ett stort antal användningsområden, främst som medicinalväxt. Den går att använda som bandage direkt på såret, och har även en viss bakteriedödande verkan. Dess höga vätskeupptagande förmåga (efter att vattnet kramats ur och den fått torka) gör att den passar utmärkt till t.ex blöjor, tvättsvampar m.m. Kan även formas till skosulor. Vitmossan utgör också det bästa substitutet för toalettpapper som går att finna i skogen! Till detta används den bäst fuktig. Var noga med att rensa ur barr och annat skräp (gäller alla användningsområden).

Då vitmossan har ett högt vatteninnehåll kan den också utgöra en mycket välkommen vattendepå i nödsituationer, t.ex om man befinner sig på öar där det är svårt att finna vattenansamlingar. Det är, som alltid, viktigt att först rena vattnet genom kokning.

Vattenupptagningsförmågan gör även att vitmossan kan användas för att transportera och även tillfälligt lagra vatten, om annat kärl saknas. Svep något mjukt material (plast, tyg etc) runt en större bunt ren vitmossa som man kramat vattnet ur, sänk ned i vatten och låt fyllas, lyft upp. Krama ur vitmossan igen när vattnet ska användas.Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter<< Tillbaka till Växterna

www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2024 EagleOwl Webdesign