Knopar - Skotstek

Skriv ut den här sidanSkotsteket är en metod för att skarva ihop två linor, och har traditionellt rekommenderats främst där linorna varit olika tjocka - annars har man förlitat sig på råbandsknopen. Idag går man dock mer och mer över till att rekommendera skotsteket till de flesta repskarvningsändamål då den anses vara säkrare och lite mindre benägen att gå upp.Som så många andra saker i livet börjar skotsteket med en bukt.
Därefter stoppas änden på det andra repet som ska skarvas in genom bukten.
Repändan förs därefter under/på baksidan av repet som formar bukten.
Om vi nu skulle få för oss att stoppa tillbaka änden genom bukten igen (ungefär som man gör när man slår en pålstek) så har vi plötsligt fått en råbandsknop istället för ett skotstek. Såhär långt är alltså de båda knoparna ganska likadana.

(OBS: råbandsknopen på bilden skulle i verkligheten mycket lätt gå upp av sig själv i detta utförande eftersom den är assymetriskt slagen - ändarna åt olika håll)

Nu vill vi ju dock inte göra någon råbandsknop alls, utan ett skotstek, och det gör vi genom att stoppa repänden över det första repets bukt och under sig själv istället för tillbaka ut genom öglan.


Om repet nu dras åt så får vi skotsteket i dess allra mest grundläggande utförande.
Om vi skarvar två linor med stor skillnad i tjocklek, så är det alltid den grövsta linan som ska utgöra den första fasta bukten, och den mindre linan som stoppas genom öglan, viras runt och låser skotsteken.


I vissa fall kan man vilja säkra skotsteken ytterligare från att råka gå upp, särskilt i fall som detta då den tunnaste linan är mycket tunn (fallskärmslina). I sådana fall kan vi göra ett dubbelt skotstek.

Det gör vi helt enkelt genom att vi stoppar repet två gånger under sig självt, dvs en gång till runt hela den grövre linans fasta bukt.Alla bilder © Robert Cederholm
Dra åt knopen och skotsteket är nu dubbelt, med mindre risk att gå upp vid ojämn belastning.Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter

www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2024 EagleOwl Webdesign