Knopar - Pålstek

Skriv ut den här sidanPålstek är en utmärkt knop i alla sammanhang där man kan vilja ha en fast ögla i änden på ett rep, t.ex som ett fotsteg, ett handtag, eller bara det mer självklara att förtöja något runt en pollare eller liknande. Även om den kommer mest till sin rätt där man bara behöver släppa ner den över något, så går den såklart också utmärkt att slå genom en ring, runt ett träd eller liknande.Börja med att göra en liten ögla på repet, som lämpligast hålls fast mellan ena handens tumme och pekfinger. Lämna en tillräckligt lång ände för öglans storlek plus någon extra dm för själva knopen.


Dra sedan tillbaka änden på repet en bit genom öglan du just skapade.
För sedan änden under den fasta längden av repet bakom öglan, och sedan upp igen på sidan som vätter bort från öglans sida.

Därefter stoppas änden bara tillbaka ut genom öglan igen, vilket illustreras på nästa bild nedan.
Det finns en uppsjö tumregler för denna knop som t.ex handlar om ålar som ska titta ut ur grottan, simma genom några hål och tillbaka in i grottan igen etc.

Personligen har jag alltid tyckt att det är mycket lättare att bara lära sig slå knopen "maskinellt" tills den sitter i ryggmärgen, än att sitta och försöka komma ihåg tumregler och vad varje steg betydde nu igen. Det är ingen jättesvår knop om man bara övar lite happy


Alla bilder © Robert Cederholm
Som sista steg drar man såklart åt knopen hårt så att den låser sig och bildar den fasta öglan man ville ha.Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter

www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2024 EagleOwl Webdesign