Knopar - Råbandsknop

Skriv ut den här sidanRåbandsknopen används för att skarva ihop två rep i ändarna. Traditionellt har man alltid rekommenderat råbandsknopen för situationer då repen är lika tjocka, och dess släkting skotsteket då linorna är av olika tjocklek, men det kan vara värt att känna till att man på senare tid alltmer rekommenderat skotsteket oavsett skillnader i tjocklek pga att råbandsknopen i vissa situationer sägs kunna gå upp lite lättare.Det kanske vanligaste sättet att slå en råbandsknop är att först tvinna repändarna runt varandra en gång, ungefär på samma sätt som man först gör när man ska knyta en rosett av ett par skosnören på skorna.


Därefter gör man bara precis samma sak en gång till, men den här gången tvinnar man ändarna runt varandra åt motsatt håll. Detta leder till en symmetrisk knop där den ena halvan ser ut att vara spegelvänd mot den andra.


Alla bilder © Robert Cederholm
Om man gör fel och tvinnar repet åt samma håll båda gångerna, så får man istället denna assymetriska skapelse, som inte alls är en råbandsknop.

Den kan säkert också fungera i vissa fall om linorna inte ska belastas särskilt hårt, men gör de det så är den nästan garanterad att gå upp pga att repbuktarnas form "vill bryta isär" knopen snarare än att hålla den samman.Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter

www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2024 EagleOwl Webdesign