Forum

 -  Om man "glömmer" tarpen i skogen?


Läger  \  Om man "glömmer" tarpen i skogen?
Cremytos

Inlägg: 32
Skicka ett privat meddelande till Cremytos
#1 Skrivet 2010-09-09 kl 11:29

Jag har hittat en fin lägerplats i en liten dal ganska långt ifrån hus där min lägereld inte syns. Det är 400 meter till en liten tjärn med vatten och dessutom har det avverkats en stor yta skog i närheten så det är gott om fällda träd som kan tjäna som bränsle.

Det är kort sagt en plats man gärna återvänder till och sätter upp sin tarp för en natt (mer har jag oftast tyvärr inte tid för). Om man nu rent teoretiskt säger att jag glömmer ta ner min tarp och den sitter kvar där till nästa gång, och jag även lämnar eldstaden intakt. Det kanske till och med hamnar ett litet vedförråd under tarpen. Var hamnar vi då juridiskt?

Är det att klassa som nedskräpning att min presenning är kvar där eller är en enkel koja att betrakta som brott mot allemansrätten med eventuella grövre påföljder?
Robert
Administratör

Inlägg: 154
Skicka ett privat meddelande till Robert
#2 Skrivet 2010-09-15 kl 11:24

Lite knivig men helt klart intressant fråga, har själv funderat i liknande banor till och från. Brott mot allemansrätten är det ju att tälta mer än "något dygn", men samtidigt kan man ju fråga sig om det juridiskt räknas som en ihållande tältning bara för att det sitter en tarp uppspänd helt ensam därute, som väl kanske inte ens vidrör marken.

Anledningen till att de lagar som sammanställts i allemansrätten formulerats som de gjort är väl för att begränsa ett omfattande nyttjande som kan göra skada på markerna, och om ingen "bor" under tarpen så blir ju inte marken lidande, och naturresurserna runtom platsen nyttjas inte heller som vid ett friluftsboende.

Dessutom rör jag mig nog själv lite diskretare genom skogsmarker än vad man får säga att den genomsnittligen svenske "camparen" gör, och lämnar färre spår efter mig, och det får man nog räkna som ganska gemensamt för många överlevnads- och frilufts-entusiaster så jag tror inte att vi hör till dem som gör mest "åverkan" därute genom vår närvaro heller. Men det klart, juridiken kommer man ju inte runt ändå förstås, jag tänker mig mer att det borde ses som förmildrande omständigheter ur rättens synvinkel.

Nedskräpning är väl största risken att det blir tal om, eftersom lagen säger att man aldrig får skräpa ner på platser som allmänheten har tillgång till. Sen har jag ju ytterst svårt att tänka mig att så särskilt många bärplockare och jägare skulle räkna ditt läger som nedskräpning (såvida du inte har en tarp i 10 olika 80-talsfärger som skär sig mot varandra i nåt snyggt camo-mönster happy ) men det skulle väl vara om man får en sur markägare på sig då som vill "hämnas" för tilltaget att våga sätta upp en bit tyg i hans skog. Finns ju alltid "millimetermänniskor" så enda sättet att vara säker är väl att undvika att sätta upp annat än ytterst tillfälliga läger antar jag.
www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2020 EagleOwl Webdesign