Forum

 -  Getingar i kojan?


Läger  \  Getingar i kojan?
Robert
Administratör

Inlägg: 154
Skicka ett privat meddelande till Robert
#1 Skrivet 2009-08-19 kl 21:48

OK, det här är väl lite av ett "i-landsproblem" men jag tänkte ändå höra ifall någon har något praktiskt tips. Som gammal kojbyggare i yngre dar så hände det ju att man, ofta tillsammans med nån kompis, slog upp nåt litet ruckel ute i skogen på sommaren, och då man ofta lämnade det kvar på platsen för att återkomma lite senare så hände det ibland att det satt nåt getingbo i dem när man kom tillbaka, vilket ibland kunde leda till ganska obehagliga överraskningar om man redan hunnit in i kojan. tongue

Tillfälliga bivacker av naturmaterial är väl sällan så täta och torra miljöer som getingar föredrar men jag har dock sett getingar bygga bo i t.ex kåtor av naturmaterial och tänkte bara om det är nåt man kan göra för att undvika detta, t.ex preparera innertaket med nåt som de inte tycker om, eller fläta in nåt material som de kanske har fysiskt svårt att fästa boet i?

Som sagt, inte nåt större problem, bara nåt jag satt och funderade på happy
Det går ju att stöta bort mygg och flugor så jag tänkte varför inte.
milvus_milvus
Inlägg: 48
Skicka ett privat meddelande till milvus_milvus
#2 Skrivet 2009-08-21 kl 14:57

Har inget svar.. men låter dock väldigt intressant detta vill jag höra mer om happy
Zymurgen
Inlägg: 32
Skicka ett privat meddelande till Zymurgen
#3 Skrivet 2010-07-15 kl 16:07

En del örter och växter innehåller ju naturliga pyretriner, samma gift som finns i t ex radar och myrr. Malört, gråbo och rosenkrage (tror jag) är exempel på sådana växter.

Malört sägs vara bra att ha i närheten om man vill slippa besök av getingar t ex. Så varför inte preparera taket med dylika växter. Kanske går det att bereda ett örtavkok av torkad malört/gråbo och sedan spreja på med blomspruta.

Vette tusan om det funkar, men jag upplevde nog att när jag hade malört växande i en kruka på balkongen så fick jag mindre besök av getingar under grillsessionerna. Men det kan ju hända att det var en dålig getingsommar också.. =)

Bara lite funderingar..
www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2020 EagleOwl Webdesign