Forum

 -  Insekter?


Jakt  \  Insekter?
Blue
Inlägg: 87
Skicka ett privat meddelande till Blue
#1 Skrivet 2009-08-19 kl 00:22

Insekter finns ju överallt och i stora mängder och borde vara väldigt omtalade i överlevnadskretsar, men jag hittar väldigt lite fakta om just insekter som föda.

Några säkra kort är ju självklara; maskar, bin och myror (iaf i norden). Flera går såklart i många fall att utesluta som giftiga med deras hotfulla färger. Annat än det är jag dock inte vidare säker på hur ätliga kan utskiljas från oätliga. Att lära sig alla insekterna utantill kan väll vara lite svårt med tanke på dess artrikedom, så någon form av genväg tycker jag det borde finnas

Vad det gäller beredningen av insekter kan jag inte tänka mig att det skiljer sig mycket från annan mat. Ofta inte vidare vidare gott rått, men 99% av näringen försvinner om man tillagar det
grin (nästan)

EDIT: Naturligtvis skall också svårsmälta delar som ben och vingar tas bort.
Robert
Administratör

Inlägg: 154
Skicka ett privat meddelande till Robert
#2 Skrivet 2009-08-19 kl 01:06

Tja, jag har för det mesta hört att man bör undvika insekter som föda just eftersom de kan innehålla diverse parasiter och sjukdomar och det är ju inte så kul att bli akut paj i magen mitt ute i skogen. Därmed har förstås inte alla insekter parasiter men risken ska väl vara bra mycket högre hos dem än för de flesta andra djurgrupper, och det är väl därför det inte finns så mycket info om att äta dem - man undviker dem helst, åtminstone så länge man kan hitta bättre mat.

Även för maskar ska samma sak gälla dvs hög risk för magsjuke-framkallande parasiter och bör därför undvikas, även om de bevisligen är ätliga i övrigt. Det bästa är nog att sätta masken på en metkrok och försöka få sig en firre istället.

Myror och myrägg är ju dock som sagt ätbara! Däremot är väl näringsinnehållet hyfsat lågt där och jag har för mig att man måste smaska i sig fler liter med myror för att få ut en middag av dem. Men det klart, även med lavar och mycket annat måste man ju bälga i sig hinkvis av det om man tänker leva uteslutande på dem. Vad gäller tillagning av bl.a myror så är det väl vanligt att rosta dem vid elden om man inte vill käka dem färska så jag kan tänka mig att detsamma kan funka för många andra småkryp också. happy
Blue
Inlägg: 87
Skicka ett privat meddelande till Blue
#3 Skrivet 2009-08-19 kl 12:55

Borde inte parasiterna dö om insekterna kokas?
Robert
Administratör

Inlägg: 154
Skicka ett privat meddelande till Robert
#4 Skrivet 2009-08-19 kl 15:23

Bra fråga! Man tycker ju det, har inte riktigt tänkt på det förut men det låter ju logiskt.

Å andra sidan finns det ju bakterier och andra mikroskopiska "småkryp" som tål temperaturer på flera hundra grader och bl.a trivs i vulkaner, så kokning är inte alltid en garanti för att ta död på saker men sådana extrema livsformer finns väl kanske inte i våra svenska insekter heller.

All min svenska överlevnadslitteratur avråder dock från att äta insekter, den enda jag kan hitta som skriver att insekter är schysst käk är John Wisemans bok. Men det kanske är lite som med ormbunken Örnbräken - ger bra mat med vissa risker, och hellre äta det än att dö en svältdöd, men eftersom det kan vara farligt så bör man välja andra alternativ.
gadniha
Inlägg: 7
Skicka ett privat meddelande till gadniha
#5 Skrivet 2009-09-06 kl 07:40

Färsk stackmyra smakar syrlig karamell. Stick en pinne i stacken, dra tillbaks den, slicka av och tugga.

/gadniha
Blue
Inlägg: 87
Skicka ett privat meddelande till Blue
#6 Skrivet 2009-09-07 kl 22:22

Klassiker grin

Men om vad Robert säger stämmer så ska alla insekter vara no-no's.

Jag skulle gissa på att de insekter som bär på farliga parasiter är de som lever av avföring och liknande. Dock borde de ändå vara ofarliga kokta, halvruttet kött kan ju t.o.m. Ätas kokt i värsta fall.
maximmus
Inlägg: 12
Skicka ett privat meddelande till maximmus
#7 Skrivet 2011-01-12 kl 20:31

Det enda jag har hört med insekter är myrägg.
Att man gör ett skydd av tex sin jacka i närheten av en myrstack.
Sen så river man upp hela myrstacken och låter alla myror flytta på äggen till det närmsta skyddet (jackan i detta fallet).
Sen så har man alla ägg insamlade och kan antingen rosta dem eller ha med dom i en gryta. Men det viktiga är att iaf få upp tempen på de för att döda de flesta bakterier som kan finnas i dem.
Johan

Inlägg: 69
Skicka ett privat meddelande till Johan
#8 Skrivet 2011-01-15 kl 20:22

Myror har jag ätit många gånger a naturelle och har inte tagit skada av det (vad jag vet). Smakar syrligt och inte alls dumt, funkar även att göra små slicke pinnar eller fixa lite krydda på mackan eller varför inte det gamla knepet med afixa förkylningen.

Npgot för de som vill äta insekter http://news.mongabay.com/2011/0109-morgan_insect_meat.html
mini överlevaren
Inlägg: 2
Skicka ett privat meddelande till mini överlevaren
#9 Skrivet 2011-04-08 kl 18:58

ibland brukar äta myror, men jag tycker inte att det smakar något. Fast alla säger ju att det smakar syrligt. Vilka myrer är det som smakar syrligt då???
Marthin

Inlägg: 4
Skicka ett privat meddelande till Marthin
#10 Skrivet 2012-03-27 kl 12:45

Sniglar har jag hört att man absolute ska undvika som föda ute i naturen.
Framför allt pga parasiter.

Kollade runt lite hur dom gör på restauranger. En variant är att man låter sniglarna fasta en vecka.
Detta för att rensa deras tarmar från oönskat innehåll.
Sen åker dom på slakt tongue Alltså kokas 3.5H och sen tas tarmen bort innan servering.

Tänk er en snigel odling ute i naturen grin
www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2021 EagleOwl Webdesign