Forum

 -  Saltbrist och havsvatten


Vatten  \  Saltbrist och havsvatten
Sida: 1 2
Robert
Administratör

Inlägg: 154
Skicka ett privat meddelande till Robert
#1 Skrivet 2008-05-20 kl 21:58

Jag har en liten fundering kring det här med saltbrist vid längre vistelser, är salt havsvatten till någon nytta i det sammanhanget eller är det "af ondo" oavsett situation?

Att man kan indunsta saltvatten och få saltkristaller är väl kanske inget som är så oerhört praktiskt användbart i en "skarp" situation så jag tänker nu alltså mest på att dricka vattnet som det är.

För mig själv som bor vid havet och rör mig mycket i skogarna just vid kusten så har man ju alltid både söt- och saltvatten inom räckhåll. Om ens stackars helikopter skulle få soppatorsk precis över en sådan miljö med endast vildmark, kan det då vara klokt att även ta sig en slurk havsvatten då och då, eller är det "fel" sorts salt i det?
hobbexp
Inlägg: 26
Skicka ett privat meddelande till hobbexp
#2 Skrivet 2008-05-21 kl 14:31

prova att gräva ett hål en bit upp på stranden,, så att vatten flyter in från sidorna,,inte över kanten på hållet,,, salt vatten är tyngre en färsk vatten,, så efter en stund ska det bara vara söt vatten av den övere dellen av gropen,, hör av dig och talla om för mig hur det gick ,, jag måste få veta,,

http://www.youtube.com/user/hobbexp

hobbexp@live.se
hobbexp
Inlägg: 26
Skicka ett privat meddelande till hobbexp
#3 Skrivet 2008-05-21 kl 21:18

jag hade samma frågor, om miniraler som du har,, men jag är inte orolig längre,, mineralena i kroppen ska räcka i ca 30-40 dagar,, mineralen selen är den som tar slut först ,,, så tror att det var ,, men om man nu ska leva en längre tid i skogen så måste man endå jaga och fånga djur,, och då ska man väll få i sig vad man be höver,,,
om man får kramper i musklerna,, då är det mineral brist,, då måste man ha blooood..!!! http://www.wildwoodsurvival.com/survival/traps/index.html


jag har fått lärt mig innom SÖS att ALDRIG dricka salt vatten eller kiss,,,,, för att det går åt mer vatten än vad man har får i sig,, för att göra sig av med saltet i havs vattnet/kisset,

men jag vet att det går bra att koka maten i havs vatten,, så länge man inte dricker upp kokspat,,

men många överlevnads instruktörer runt om i värden rekomenderat att du kan dricka urin,,, om man värkligen be höver,, Gandi,, den där heliga mannen i Indien som huger strejka för folkets rätt,, han drack bara sitt eget urin när han hunger srejka,, men han dog också under en hunger strejk!! men troligen inte enbart för att han drack kiss!!!

Jag kan inte tänka mig att det skulle vara faligt att blanda in LITE salt vatten, men varför skulle du göra det om det fins söt vatten i krokarna??

lesstroud: http://www.lesstroudonline.com/ snacka om en familj i ett av hans program,, som övdelevde på en öde ö i söderhavet enbart för att dom regel bundet flera gånger om dagen, to lavemang med salt vatten under sin vistelse på ön,, för att få i sig vatten!! grin inget jag rekomenderar, att prova,,jag har inge salt vatten här i markerna,, för att få lite salt smak på maten brukar jag blanda in någon nypa aska från elden,,,
tajga
Inlägg: 25
Skicka ett privat meddelande till tajga
#4 Skrivet 2009-04-11 kl 23:53

happy Saltvatten även i mindre mängd skadar njurarna att koka mat i saltvatten njet problem.
milvus_milvus
Inlägg: 48
Skicka ett privat meddelande till milvus_milvus
#5 Skrivet 2009-04-13 kl 10:43

fyfan för att göra makaroner i saltvatten har provat och kan säga att fåglarna blev mer mätt en jag grin
Robert
Administratör

Inlägg: 154
Skicka ett privat meddelande till Robert
#6 Skrivet 2009-04-18 kl 23:39

grin

Nu blev jag sjukt nyfiken på att koka makaroner i saltvatten bara för det.
Zymurgen
Inlägg: 32
Skicka ett privat meddelande till Zymurgen
#7 Skrivet 2009-06-04 kl 07:42

Jag kokar då alltid mina makaroner i saltat vatten.. happy
milvus_milvus
Inlägg: 48
Skicka ett privat meddelande till milvus_milvus
#8 Skrivet 2009-06-04 kl 15:32

HAHA jo i saltat vatten brukar jag också koka mina makaroner.. men kan ju rekomendera alla att prova koka makaroner i saltvatten, eller varför inte göra det som ett skämt åt några polare reaktionerna lär bli ganska roliga :D
Blue
Inlägg: 87
Skicka ett privat meddelande till Blue
#9 Skrivet 2009-07-09 kl 21:17

Vad jag har läst kan man dricka saltvatten om man blandar upp det med sötvatten. Den exakta formeln är jag inte säker på, men jag skulle gissa att det var något i stil med 1 del saltvatten och 7 delar sötvatten.
hobbe
Inlägg: 9
Skicka ett privat meddelande till hobbe
#10 Skrivet 2010-01-06 kl 23:53

dum ide.
formeln för att få det rätt beror helt på var du befinner dig i världen.
för att ta ett exempel.

saxat från SMHI
--------
I Bottenviken är salthalten 3-4 promille, i Bottenhavet 5-6 promille, i Egentliga Östersjön 6-9 promille och i Västerhavet 15-30 promille.
--------

Det betyder att det inte går att veta hur mkt man skall späda ut saltvattnet med innan man kommer ner till ett värde som kroppen vill ha. (ca 0,5 promille)
vad jag förstått skall det gå att dricka vatten upp till 2 promille salthalt, men det skall inte vara bra för en.

för att räkna med ditt exempel 1 del av 8 så blir det då i norra östersjön 0,375 - 0,5 promille vilket skulle fungera för dricksvatten medan i västerhavet skulle det bli 1,875 - 3,75 promille vilket inte är drickbart. sedan är inte salthalten likadan överallt i havet, det finns saltvattensfickor osv så det bästa är att skippa saltvattnet helt o hållet om man inte dricker destilerat vatten, då kan man ta lite lite saltvatten någon gång i veckan o blanda i sötvattnet.
men vem orkar rena en sådan liten mängd saltvatten som man behöver ?
nej knappast en framkomlig väg.

för att skapa sötvatten använd en soldestillerare eller koka vattnet och ta tillvara på vattenångan som bildas, den är saltfri.
Sida: 1 2
www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2021 EagleOwl Webdesign