Forum

 -  Signalering


Fria diskussioner  \  Signalering
joones
Inlägg: 23
Skicka ett privat meddelande till joones
#1 Skrivet 2013-08-13 kl 09:06

Ett ämne som är jätteviktig men som kanske ofta förbises är signalering, möjligheten att göra sig synlig. Det kan vara avgörande om man vill bli hittad.

Friluftskläder är ofta sydda i mörka ”murriga” färger och många använder till och med kamouflagemönstrad utrustning vid vistelse i skogen. Jag har full förståelse för detta för oftast vill man inte synas. Man vill ”vara ifred” och njuta av tystnaden och harmonisera med omgivningen. Kanske fiskar man eller jagar och då kan ju många gånger ett självlysande klädesplagg ödelägga hela syftet med vistelsen i skogen. Tyvärr är klädesplaggen ofta felkonstruerade för insidan av plaggen borde ju vara orange så att man enkelt genom att vända ut och in på jackan skapar man sig ett plagg som gör det enklare att bli hittad.

Be en kompis lägga sig tyst i ca en halvmeter högt gräs (det finns det gott om både i skog och i städer) gå sedan förbi på 10meters avstånd och se vad du ser av kompisen. Gör sedan samma test men be henne/honom blåsa i en visselpipa (eller för den delen prata) gå sedan förbi på 10meters avstånd och se om det blir lättare att hitta kompisen. Man kan också prova att låta någon ställa, sätta eller lägga sig en tät snårskog iklädd olivgröna, bruna eller kamouflagekläder ca 10meter från en väg. Gärna en dag då solen skiner så at det skapas mycket skuggor. Åk sedan förbi med bil eller cykel och se hur mycket du ser av kompisen. Du ska förstås inte på förhand veta exakt var kompisen står. Gör samma test men låt kompisen bära varselväst.
Mycket eftersök sker av naturlig anledning från bil eller motorcyklar eller helikopter. Det är stora för att inte säga enorma ytor som ska sökas av på kort tid. En person som går längs vägar rör sig ca 5km/h, på 10timmar har man hunnit röra sig ca 5 mil från den punkten som någon senast kände till positionen. Ta en karta och rita en cirkel som har en radie som motsvarar 5mil och titta hur stort område det rör sig om. Vilka är oddsen att hitta en person som inte kan ge sig till känna i det området. Hur mycket personal hur många helikoptrar vill du ha till ditt förfogande för att lösa den uppgiften?
En visselpipa och en varselväst kanske kan rädda livet på en människa en dag. Kanske på någon av oss här på forumet.


Jag har deltagit vid några eftersök av folk som anmälts saknade och en sak har jag noterat och det är hur svårt det är att hitta/upptäcka en person som man letar efter. Naturligtvis om personen i fråga inte vill bli hittad men även om personen på grund av sjukdom eller skada eller på annat sätt är oförmögen att ge sig till känna.

Ett eftersök som jag deltog i slutade olyckligt men kunde kanske ha slutat lyckligt om personen varit annorlunda klädd. Det fanns sjukdom med i bilden. Både diabetes och någon form av demensartad sjukdom. Personen i fråga hade relativt god friluftsvana och hade givit sig ut på en helt vanlig promenad i sin hemtrakt. På grund av rådande omständigheter påbörjades eftersöket ganska snabbt och pågick ganska intensivt i två dagar utan framgång. Personen hittades sedan på vintern när löven trillat av buskarna i ett buskage ca 150m från polisstationen. På ena sidan av buskaget går en bilväg där hundratals människor passerar dagligen på andra sidan ligger ett hyreshus. Förmodligen hade sjukdomarna ett stort avgörande. Men det skulle ju inte ha blivit svårare att hitta personen om denne varit iklädd varselväst.
Ingen vet om det hade räddat livet på personen ifråga. Men värt att ha i tankarna är att man syns sämre än man tror. Kan man inte själv ge sig till känna så kan folk gå förbi några meter ifrån utan att du blir hittad. En annan sak att ha i tankarna kan vara att överlevnads situationer inte alltid sker enligt det klassiska scenariot med tappad utrustning på paddelturen eller vilsegång i skogen 10mil från civilisation. Det kan lika gärna ske på kvällspromenaden eller på vägen till och från jobbet.
Robert
Administratör

Inlägg: 154
Skicka ett privat meddelande till Robert
#2 Skrivet 2013-08-13 kl 13:58

Tack för ett mycket bra inlägg med mycket tänkvärt om sikt och upptäckt. Helt klart gör en kontrastfärg mot bakgrunden en oerhört stor skillnad vid eftersök och även om man går klädd i kläder som smälter mer in i omgivningen så bör man försöka ha åtminstone något starkare färgat signalplagg med sig, även om det bara är några tygbitar/snören i någon "neon"-färg eller liknande.

Själv så är jag även frivillig sjöräddare i Sjöräddningssällskapet och det här ser man ibland prov på även i havsmiljö. Det kan ju vara lätt att tänka att om en person ramlar i vattnet på öppet hav så borde det vara jättelätt att se dem pga att det är så öppet och fritt, men sätt på personen en marinblå seglarjacka, marinblå flytväst (som är den intelligenta färg som t.ex Biltema m.fl valt på sina västar) och släpp i personen när det är lite vågor som bryter på ytan så är det nästan stört omöjligt att se dem såvida man inte ligger med räddningsbåten alldeles intill eller hovrar ovanför i helikopter. Ligger personen och flyter med ansiktet uppåt kan man ju få syn på huvudet, men om ansiktet är vänt bort från en själv så är det nästan hopplöst och det gör i det sammanhanget ganska så stor skillnad om man t.ex har axlarna på en röd/gul jacka, räddningsväst med orange krage eller liknande som sticker upp.

I skärgårdsmiljö försvåras ju också eftersöken oftast av att man själv befinner sig i en båt som kryssar runt och letar (alt. helikopter då) men man vet att personen kan lika gärna befinna sig i havet som på vilken som helst av de små öar som finns runt omkring i skärgården. Har man många små steniga stränder där det växer vass, hundlokor, sly och liknande och haveristen kanske precis lyckats släpa sig iland och sen "slocknat" där på stranden så är det återigen nästan omöjligt att få syn på dem såvida de inte bär något kontrastfärgat material, eller förstås om man har tillräckligt med folk för att manuellt gå runt och söka av varje liten kobbe (vilket man oftast inte har).

Det här med signalering och upptäckt är något jag nedprioriterade en del när jag började skriva material till sidan eftersom jag ville få klart "grovjobbet" med bl.a växtdatabasen först, men jag håller så sakteliga på att förbereda en sådan avdelning bland de nya ämnesområdena som är på väg (bl.a även lite sjukvård i fält m.m) så det kommer att dyka upp lite mer info om sånt här framöver, förhoppningsvis nu under hösten happy
Caballo Negro
Inlägg: 4
Skicka ett privat meddelande till Caballo Negro
#3 Skrivet 2013-09-12 kl 22:04

Håller med mycket tänkvärt. Många jägarkläder har dubbelfunktion kamouflage väst med insidan sydd som varselväst. Detta är för att man ska synas när man står på pass och som hundförarare som rör sig mycket och kan hamna i skottlinjen. Det finns även kepsar och mössor att köpa med dubbelfunktion. Så ett tips kan vara att kika in på jaktsidor och jaktaffärer när man är i köpartagen för sin vildmarksutrustning. Man kan dessutom packa ned ett neontyg eller liknade i ryggan som kan tjänstgöra som flagga vid eventuellt nödläger i skogen för att tydligare markera platsen man slagit läger på.
Robert
Administratör

Inlägg: 154
Skicka ett privat meddelande till Robert
#4 Skrivet 2013-09-29 kl 17:19

Ja precis, angående neontyg så är ju ett billigt och enkelt alternativ också såna där varselvästar i neongrönt man kan köpa för mörkerpromenader lite varsomhelst nuförtiden. Bortsett från att de är en billig investering har de flesta fördelen att de är så tunna att man kan vika och rulla dem så att de nästan inte tar nån plats alls i en ficka/ryggsäck så det skadar ju inte att ha med sig en sån "bara ifall att". Att de är tunna ger ju också att de ganska lätt kan rivas sönder i mindre bitar ifall man behöver lämna spår eller liknande.

Själv har jag oftast alltid en sån nedstoppad i nån ficka i skogskläderna ifall det hinner bli mörkt när man är ute och går med hundarna (där vi bor finns det inte många gatlampor) och då finns den ju där för ev. nödsignalering också om det behovet någonsin uppstår.
www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2024 EagleOwl Webdesign