Forum

 -  Tips på kurser?


Kurser  \  Tips på kurser?
Cremytos

Inlägg: 32
Skicka ett privat meddelande till Cremytos
#1 Skrivet 2010-09-11 kl 15:11

Jag vet att det finns många här på forumet som har en både djup och bred kompetens när det gäller kommersiell överlevnad, så jag efterlyser lite "karriärs-coaching". Gick 'Uteliv - Introduktion' för några veckor sedan med Johan (Nordic Bushcraft) och upptäckte gammal kunskap som legat inaktiv så länge att jag glömt bort den. Samt att jag behöver öva, öva, öva med eldstålet.

Nästa år är det min tanke att jag skall skaffa mitt första instruktörscertifikat. Jag har inlett förhandlingar om att få en kurs betald som är totalt 3 veckor och certifieringen sker av ingen mindre än legenden Harry Sepp. Jag kommer sedan ha rätt att ge kursen "Hitta Vilse" för barn som handlar om hur de (3-14 år) överlever i skogen om de råkar gå vilse. Fokus på att hålla sig lugn, varm och bli räddad. "Camp Lost" vänder sig till 14-25 år och här kommer lite djupare grejer in som hur man hanterar kniv, får upp eld etcetera. "Säkerhet till vardags och vid kris" tar upp grundbehoven av mat, vatten, värme och trygghet måste tillgodoses för att vi ska vilja och orka ta itu med en svår situation och klara den. Allt som ni säkert förstått inom ramen för Civilförsvarsförbundet, men jag får rättigheten att ge dessa kurser helt självständigt genom egen marknadsföring. Staten (japp ni läste rätt) ger ersättning för dessa med runt 160 kronor i timmen men då är kravet att man har minst 8 deltagare tror jag, så vi får se hur det blir med det rent praktiskt.

Jag har skaffat grön uniform igen och hoppas kunna gå ett par kurser inom överlevnad där nästa år. 2010 gav de bara Urban miljö som är steg 2 men jag hoppas att de nästa år även ger Barmark Granen som är steg 1. På sikt hade det varit kul att bli Sergeant 1 klass som är instruktörsgraden men den är rätt många kurser dit och jag har ingen koll på hur hård konkurrens det är att gå de kurserna.

Har också budgeterat gå minst en kurs till på Nordic Bushcraft så länge det inte krockar med övrig utbildning och om Johan hittar deltagare i övrigt (vi får hjälpas åt med detta Johan, du finns med på att göra listan ;-)

Jag kommer också läsa 1,5 år pedagogik på universitet, där jag hoppas att utrymmet finns för minst 15 högskolepoäng utomhuspedagogik. Det var en lång informativ inledning men så vet ni liksom lite hur tankarna går nu.

Vad rekommenderar ni för utbildningsstege och/eller kurser sedan. Håller SÖS hög kvalité och värd att satsa på eller bör man sticka över till England eller motsvarande?
Johan

Inlägg: 69
Skicka ett privat meddelande till Johan
#2 Skrivet 2010-11-08 kl 21:17

Vad är målet?

Kurser kan vara bra, men man behöver övning och även bygga på med kunskap som inte alltid kan fås genom kurser.

Om du beskriver vad du vill med att gå dessa kurser kan jag ge fler råd vad göra och vilka kurser mna bör gå.
Cremytos

Inlägg: 32
Skicka ett privat meddelande till Cremytos
#3 Skrivet 2010-11-10 kl 04:39

För att vara helt ärligt så är det långa målet att skaffa credentials inom området, något konkret som exempelvis din W.E.I.S.S-badge. Kanske kan anses som fel målbild, jag är genuint intresserad och fascinerad att överleva i vildmarken med min egen kunskap men har som sagt just nu en kommersiell målbild. Cirka 20 år in i framtiden (kanske tidigare) finns det också ett jobb med hyfsad lön som jag hoppas finns kvar då.

I övrigt är det grundläggande som att hitta mat och vatten, göra upp eld samt bygga skydd främst i Sverige men under årets alla årstider. Jag hoppas kunna öva ordentligt mellan kurserna och har en kompis i nationella skyddsstyrkorna (ja, jag gillar inte namnet hemvärnet happy som är fascinerad av det här med eld och liknande och hängt med ut ett par gånger. Håller just nu på att plugga träd och dess egenskaper. Kursen med Harry Sepp kommer ta upp mycket om växter och mat i naturen vet jag efter att ha pratat med en tjej som gått utbildningen, men den är inte särskilt djup.

Kurser som fokuserar på psykisk och fysisk uthållighet ser jag som sekundärt för det har jag övat med framgång, även om givetvis strapatser i en intressant miljö kan vara roliga mellan varven.

Konkreta saker är bågdrillen, att göra upp eld med bara kniv och skosnöre (eller mindre) ser jag som en hög faktor av säkerhet. Som du vet från sist gillar jag tanken med tillverkning i fältmässiga förhållanden, klockrent med ryggsäcken och skeden gick ju att äta med till slut. Koka/rena vatten utan moderna hjälpmedel och liknande grejer.

Men ett genomtänkt paket lockar mig och tror jag är lättare att sälja. Se exempelvis BWI's Wilderness Certificate Programme (http://boreal.net/). De säljer tre kurser i paket och delar ut en liten badge efteråt precis som Nordmarken. Då går man lätt den där sista kursen också. Eller vad säger ni andra, hur har ni tänkt när det gäller er egna utbildningsstege eller jagar ni själva kunskap genom böcker och Internet?
Johan

Inlägg: 69
Skicka ett privat meddelande till Johan
#4 Skrivet 2010-11-11 kl 18:16

Det jag skulle rekommendera är att börja bygga på ett CV. Men inte ett sånt där det står vilka kurser man gått och hur duktig man är eller att man är certifierad. Så vitt jag vet finns det inga certifieringar eller liknande som är godkända av någon mer än en enskild skola/företag.

Ett CV ska visa vad man kan och skulle jag anställa någon skulle jag vilja se bl.a. en välgjord sked och även ett uppvisande att man kan göra det inför publik och på kort tid. Så en sked man täljt själv visar på en viss kunskap. Att man kan genom att gå ut i skogen och skapa eld genom bågdrill visar t.ex. kunskap om träd och dess egenskaper.

Min tanke med mina kurser är att man får efter varje kurse ytterligare en bit av ett CV, något man kan visa upp, något som visar på den kunskap man har. Jag har sett många människor medn många kurser bakom sig men de har ändå inte tagit emot kunskapen.

Ska man gå längre kurs så ska man satsa på USA och BOSS 30 dagars kurs, en kollega till mig har gjort den och han ser det som det bästa han gjort. Sen finns Tim Smith och hans Jack Mountain som har längre kurser som verkar väldigt och han har också ett väldigt bra rykte om sig. Men har man inte massor av tid och pengar så är att göra någon kurs då och då och läsa igenom böcker, se dokumentärer och lära av andra människor och öva öva öva en bra lösning.
Roine

Inlägg: 1
Skicka ett privat meddelande till Roine
#5 Skrivet 2010-11-12 kl 19:19

jag som går mycket i fjällen med hund och tält och där är ju inte vädret att lita på
vad finns för kurser för det och om man ska läsa böcker ,jag har läst armens
överlevnadsbok den är bra.hälsningar Roine
Johan

Inlägg: 69
Skicka ett privat meddelande till Johan
#6 Skrivet 2010-11-12 kl 22:07

Fjällboken av Claes Grundsten är väl mer eller mindre en klassiker när det gäller fjällen. Lundhag är på väg ut med en bok om fjällen, men tror inte den kommit ut än.

Tyvärr finns inte mycket information om överlevnad på fjället och Samerna själva säger att de inte skulle kunna överleva utan deras kåtor. Men boken Eld flammor och glöd av Yngve Ryd tar upp en del om eld på fjället.

Jag sökte länge efter information om överlevnad på fjället men kunde inte finna mycket och det fins inga riktiga kurser mer än det vanliga om vadning och sätta upp tält o.s.v.

Jag har genomfört en del tester på fjället då jag fällvandrar en hel del själv och det finns en hel del föda på kalfjället och med en poncho kan ordna en bivack. Men målet bör vara att ta sig ner till trädgränsen.

I övrigt så är allmän överlevnadskunskap värdefull att ha, då överlevnad handlar om att anpassa sig.
www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2024 EagleOwl Webdesign