Forum

 -  Klantig Nybörjare


Skriet från vildmarken  \  Klantig Nybörjare
ConnyN
Inlägg: 2
Skicka ett privat meddelande till ConnyN
#1 Skrivet 2013-09-09 kl 20:30

Jag tänkte dela med mig av min första upplevelse, för att det var en klantig visit i skogen och ja... man lär väl sig av sina misstag!

Först ett litet intro; Med "nybörjare" menar jag att jag inte varit i skogen sedan jag var liten med min far. Som ung fick jag lära mig en hel del om skogen från min far. Min far berättade alltid om saker han vad med om när han gick lumpen, osv. Jag kommer även från en släkt fylld av fiskare, vi äger även en egen ö och fiskevatten. Där fick jag lära mig från min släkt om fiske och annat. Så jag är inte helt okunnig, men jag har inte varit ute i skogen sedan dess och många år har gått.

I dagsläget har jag spenderat så mycket tid inomhus. Jag både jobbar hemifrån och tillbringar större tiden av vardagen inomhus och inne i staden. Så jag bestämde mig att det får vara nog med det, jag ska minsann lära mig att överleva i skogen!

Jag spenderade säkert en vecka eller två med att läsa på. Jag försökte lära mig allt jag kunde om eld, fällor, vindskydd, allt. Jag köpte det som behövdes, även bekvämligheter för att jag visste att jag bör behärska mina färdigheter (tält, liggunderlag, etc). Jag var nästan helt klar att bege mig ut i skogen, jag tänkte fara helt ensam men min vän ville följa med och det är ju alltid trevligt att vara fler.

Jag bor i Haparanda så tät skog finns överallt. Men jag och min vän var och tog en tur runt i skogen nära en rastplats vid E4:an. Vi gick en bra bit ut i skogen och såg oss omkring, vi ville doppa tån i vattnet så att säga. Lyckades hitta en liten bäck och ett ställe med rätt platt mark som vi bestämde oss att campa på senare.

Dagen kom då vi skulle ut. Jag som inte visste att min vän skulle med från början, hade bara ett enmanstält som jag köpt för att jag visste att jag inte är van vid att sova ute i mörkret... Jag hade dock ett nödtält som jag skulle använda. Jag var inte glad över detta men jag fick nöja med med det. Jag valde att låta min vän använda enmanstältet för att han är mer ovan än jag.

En sak jag inte läst på nog om var allemansrätten; Korkat! Jag gick helt på det jag kommer ihåg att jag och min far gjort. Min far har aldrig haft större problem med att såga ner mindre kvistar från gran osv. "Det är ingen som bryr sig, bara man visar respekt och inte fäller något större så är det helt ok", brukade han säga till mig. Så det var det jag gick på. Obs: Det är väldigt länge sen min far lärde ut mig, jag har säkert glömt hälften av allt.

Vi spenderade tid att samla torra kvistar och pinnar från marken. Vi bröt även kvistar vi trodde var torra från träd. Vi till och med sågade ner ett mindre träd för att göra det så säkert som möjligt för eldstaden vi tänkte bygga, samt några ändra små träd som vi trodde va torra.. Vilket självfallet inte var det, de stod ju upp!

Vi fick ordnat en hel del trä och behövde nu sten. Min vän hade försökt få upp leriga stenar från vattnet. Jag tyckte det var för klumpigt och en stor tidsslösare. Vi hade hittat ett fint ställe med massa sten innan som jag visste att vi kunde samla ifrån. Jag tömde min ryggsäck i mitt tält och så gick vi och fyllde hela ryggsäcken med hyfsat stora stenar. Detta vägde! Jag kände mig som en sumobrottare med min ryggsäck och fick flera gånger be min vän att stödja mig så jag fick vila. Det var otroligt vingligt och jag fick gå försiktigt för att inte trampa snett eller falla.

Jag började bygga på elden medans min vän sågade ner granris som vi kunde sitta på. Det var problematiskt eftersom det hade regnat dagen innan men jag lyckades få fart på elden med hjälp av näver jag samlat på vägen in till skogen (självfallet var vi korkade och tog inte bara flagnande bitar utan hade skurit bort bitar). De kvistar och pinnar vi trodde var torra var förstås inte lika torra som vi trodde och var väldigt svåra att få fjutt på. Det började bli mörkt och vi hade börjat bli hungriga. Vi hade fått upp eld men det var bara nävern vi samlat på oss som brann ordentligt. Vi hade lyckats bränna de torraste och tunnaste kvistar vi hade, samt några mindre pinnar men de större saker vi sågat gick givetvis inte. Så va gjorde vi? Skalade kanske 5-7 träd under den natten för det var alldeles för mörkt att söka fler kvistar och det var det enda vi visste brann riktigt bra, aj aj.

Vi tillagade kött i min snuskburk, fungerade perfekt (dock väldigt svårt att rengöra.. det är ju en snuskburk). Och min vän ville absolut att vi skulle ha pilsner med oss, vilket inte heller var en smart idé eftersom jag satt under natten och matade elden med bitar från de fuktigare träden vi sågat och råkade skära mig med kniven... tälj inte när du tagit några öl, säger jag bara. Hade dock något att stoppa blodet med och det var inte allt för djupt. Jag råkade även bränna mig på snuskburken under den kvällen. Det är så det går när man är lullig i skogen, antar jag.

När vi sen skulle sova så var det betydligt lättare för min vän än för mig. Jag vaknade säkert 3-4 gånger under natten för att jag hörde plumsande men jag konstaterade att det var fiskar i vattnet eller fåglar. Men på morgonen så sa min vän att han hade vaknat på natten för att han hade hört flåsande vid hans tält. Han hörde något gå omkring elden där vi lämnat snuskburken (fick aldrig den helt 100% ren), vi antog att den luktade gott. Djuret gick sen till vattnet och han hörde att djuret skakade av sig. Jag antog att detta var en hund eftersom vi hade hört en tupp på morgonen, men man vet väl aldrig? Vi hade i alla fall bränt det vi hade köttet i och försökt göra snuskburken så ren som möjligt.

Allt var dock inte dåligt, det var väldigt trevligt och det är något som kommer göras om.. men mycket smartare. Jag kommer aldrig skala träd som jag gjorde den kvällen, eller såga ner saker. Jag kommer även vara smartare med hur jag plockar trä till elden. En öl till elden med en vän skulle inte vara fel att ha igen heller men då kommer jag då vara tusen gånger mer försiktig och helst avstå från vassa och heta föremål..

Jag lärde mig mycket och jag kan knappt vänta tills nästa gång! Nästa tripp är redan planerad.
Robert
Administratör

Inlägg: 154
Skicka ett privat meddelande till Robert
#2 Skrivet 2013-09-11 kl 03:48

Mycket underhållande berättelse, tack för att du delade med dig! Och ja, även om det inte gick som planerat så kom ni ju ut på en övernattning i skogen i alla fall, och klarade er hem levande också så det är ju inte fy skam happy

När det gäller allemansrätten så ska den ju självklart följas så långt som möjligt, men jag tycker inte ni behöver ha så jättedåligt samvete för den åverkan ni gjorde på er första tur. Självklart ska man försöka vara snäll mot skogen men jag tror det är ytterst få markägare som blir sura för att man knipsat av några grankvistar för att ha nåt mjukt att sitta på och såna grejor, precis som att "ingen" (med nåt litet fåtal extra griniga undantag) blir arg för att man täljer av nåt ungsly för att göra sig en grillpinne heller. Så länge man inte börjar skörda hundratals granruskor för att bygga ett regntätt vindskydd så ska det nog vara ganska så lugnt.

Möjligen kanske nån kan tänkas lacka ur lite om de ser 7 renbarkade björkar grin men även där så ska väl björken i regel inte ta skada av att man barkar näver utan den får ju ny grövre näver som täcker och skyddar så småningom. Förfular gör det ju förstås, det kan man ju inte neka till men - man lär så länge man lever, nästa gång kan ni ju göra det till en sport att försöka påverka er omgivning så lite som möjligt istället. Det kan faktiskt vara en kul övning bara i sig självt, att försöka lämna så lite synbara spår som möjligt på att man varit i området och campat happy

Hoppas du avlägger nån mer rapport framöver efter ev framtida turer för det är alltid intressant att läsa folks intryck och erfarenheter.
ConnyN
Inlägg: 2
Skicka ett privat meddelande till ConnyN
#3 Skrivet 2013-09-11 kl 13:14

Haha, tack! Ja vi kommer nog dela med oss av fler rapporter. :)
www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2022 EagleOwl Webdesign