Forum

 -  Proaktiv kunskap


Psykologi  \  Proaktiv kunskap
Cremytos

Inlägg: 32
Skicka ett privat meddelande till Cremytos
#1 Skrivet 2010-05-26 kl 22:02

Att skaffa sig relevant kunskap innan en överlevnadssituation säger de flesta av mina böcker är det viktigaste för att undvika panik/ångst. Jag nämner i princip alltid hur länge man klarar sig utan mat (53-74 dagar) på de kurser jag är på.

Generellt tror jag också på att folk behöver träna på att vara ensamma i skogen om de inte har vana av det. Ser många inlägg på Utsidan av unga människor som verkar klara sig fint tills natten kommer och de blir ensamma i mörkret.
Johan

Inlägg: 69
Skicka ett privat meddelande till Johan
#2 Skrivet 2010-05-30 kl 15:15

Teoretisk kunskap kan man få från många håll men den behöver kompletteras med egna erfarenheter. Det intressanta är att ofta så stämmer inte alls den teoretiska kunskapen överens med verkligehten. Sen är det stor skillnad med att överleva ensam och i grupp. En person med kunskap och erfarenhet fördedrar nog att vara ensam och slippa belastningen med en grupp.

Erfarenheter får man bäst genom att öva under realistiska förhållanden som är uppstyrda, som på kurser eller liknande arrangemang. Svenska överlevnadssällskapet är väl de i sverige som är bäst på detta.
Robert
Administratör

Inlägg: 154
Skicka ett privat meddelande till Robert
#3 Skrivet 2010-06-02 kl 17:49

Jag håller helt klart med, det är lätt att sitta hemma och tycka att det låter jättemysigt med en natt-eld under en förstärkt gran i skogen, men väl på plats när det knäpper och knastrar och hoar och alla nattkrypare krälar fram och blir aktiva kan det nog bli lite nervöst om man är ovan.

Jag tycker definitivt att det är viktigt att bara vistas ute i naturen så mycket som möjligt också oavsett om man övar nåt för stunden eller inte, det blir liksom mer naturligt då hela grejen, ju mer "hemma" miljön omkring en känns, desto mindre blir det där ibland lite krystade "överlevnadstänket" om att man i panik måste hitta vatten, mat, sovplats och ha gnuggat ihop en eld med pinnar helst redan första halvtimmen.

Sen är det väl lite synd i allmänhet egentligen att världen ser ut som den gör idag och att det överhuvudtaget är tal om skogslivets "vara eller icke vara", jag tycker alla borde vara ute och röra på sig i skog och mark så mycket som möjligt rent generellt, det är ju lugnande och avstressande och har många andra fördelar såsom den friska luften och motionen än att bara öka sina överlevnadskunskaper också happy
Cremytos

Inlägg: 32
Skicka ett privat meddelande till Cremytos
#4 Skrivet 2010-06-04 kl 01:05

Att etablera skogen som "hemma"-miljö minskar definitivt stressen ja, vilket i sin tur bränner mindre kalorier och dämpar ångesten. Och att öva i olika miljöer har jag också märkt är viktigt. Var i en ny typ av skog för ett par veckor sedan och hade definitivt större problem att få igång en vettig eld än i min "vanliga" skog som är betydligt äldre (och full med död furu). Fick sitta och splinta ved nästan hela tiden för att det skulle brinna bra.
Marthin

Inlägg: 4
Skicka ett privat meddelande till Marthin
#5 Skrivet 2012-03-28 kl 09:23

När det gäller rädslor så tycker jag det mesta handlar om vana. Människan har en oerhörd förmåga att anpassa sig till skiftande miljöer.

Sen är det ju klart att ju fler man är ute i skogen ju mer säker och bekväm känner man sig.

Precis som ett gäng ute på stan tongue
www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2024 EagleOwl Webdesign