Forum

 -  Överlevnad längs norska atlantkusten


I skog & mark  \  Överlevnad längs norska atlantkusten
Kjellkvist
Inlägg: 1
Skicka ett privat meddelande till Kjellkvist
#1 Skrivet 2012-11-15 kl 11:58

Detta har jag samlat ihop i dagsläget men behöver mycket mer inför min rekognoseringstur till Norge i vår:
Torsk, sill, makrill och gråsej är de vanligaste fiskarna men även de mer ovanliga arterna havskatt och hälleflundra kan nappa. Kungsfisk och stensultra lever vid klippkanterna. Smalare sund och tidvattenströmmar är bra fiskeplatser. Olika plattfiskar borde man kunna botten meta på sandbottnar. Det finns rikligt med navellavar som innehåller mycket kolhydrater längs med kusten. Vass och mjölkört är vanligt inne i fjordarna. Vid ebb kan man samla in strandsnäckor, skålsnäckor och blåmusslor samt knivmusslor. Ätbar tång är främst kelpen och havssallad. Skaldjur så som strandkrabbor och eremitkräftor kan fångas bland klipporna. Tångräkor och spigg kan fångas med håv. Färskvatten kommer säkerligen rinna nerför klipporna och om man gräver i sanddynerna är det första skiktet sötvatten eftersom det lägger sig ovanpå saltvattnet.
Tack på förhand // Sören

Jag vill visa att man kan semestra utan att spendera en massa pengar eller att tära på miljön och vill ta ställning mot slit-och släng kulturen. Även visa på att man blir förgiftad om man lever på fisk fångad från Östersjön. För att uppmärksamma detta så kommer jag den 1 juni 2013 paddla 280 mil längs norska atlantkusten under ca 3 månader. Mer info finns på min hemsida om projektet http://www.meningenmedlivet.nu
Robert
Administratör

Inlägg: 154
Skicka ett privat meddelande till Robert
#2 Skrivet 2012-11-16 kl 00:46

Kanon, jättebra initiativ tycker då jag iaf och ska bli spännande att följa!

Låter som de viktigaste växterna har täckts redan, men kaveldun bör väl också finnas med jämte vassen. Lite mindre vanlig förstås (här på ostkusten åtminstone) men kan ju i gengäld ge mer mat per planta.

Kärleksört brukar ju också ofta växa i ganska stora antal på små kustnära klippöar och liknande och kan ju utgöra lite extra variation i födan, samt ger C-vitamin plus ett visst marginellt vätsketillskott också i de saftiga bladen (själv har jag ibland hackat dem och haft på t.ex varmkorv eller burgare när man varit ute och grillat happy ).

Som sagt ska bli kul att se hur det går med projektet framöver!
www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2024 EagleOwl Webdesign