Forum

 -  Bra plats för "nybörjare"


I skog & mark  \  Bra plats för "nybörjare"
PatrikA
Inlägg: 2
Skicka ett privat meddelande till PatrikA
#1 Skrivet 2013-10-24 kl 21:56

Jag och ett par kompisar tänkte dra ut i vildmarken nån gång i Augusti nästa år, vi tänkte försöka klara oss på vad skog och vatten har att erbjuda en vecka.

Men ingen av oss vet riktigt var vi ska vara nånstans. Vi bor i Småland men kan tänka oss att åka en bra bit!
Vad ska man tänka på? Måste man ta kontakt med kommunen osv eller hur funkar sånt? Jag tänker mest på att man hugger ner lite träd, fiskar osv.

Tack på förhand!
Robert
Administratör

Inlägg: 154
Skicka ett privat meddelande till Robert
#2 Skrivet 2013-10-30 kl 18:14

Kul initiativ, hoppas det blir av happy

Om ni nödvändigtvis måste hugga ner träd (ved till eld m.m fixar man oftast hyfsat ändå med dött material) så bryter ni ju mot allemansrätten om ni inte har markägarens tillstånd, så isåfall bör ni absolut försöka ta reda på vem som äger marken där ni ska vara och be om lov innan så ingen kommer och blir rejält sur på er.

Samma sak gäller väl för fiske, jag är osäker på om det är just kommunen men ni bör definitivt kolla upp om det krävs tillstånd, vad som ev. krävs och var man skaffar det osv.

Annars är det väl egentligen inga större konstigheter att klara sig i en vecka i skogen sommartid så jag tror nog det är bäst att ni ställer frågor om det är nåt särskilt ni undrar över själva, antar att ni har kollat upp lite själva också och spånat lite fritt kring hur ni tänker lösa övernattningar m.m happy
PatrikA
Inlägg: 2
Skicka ett privat meddelande till PatrikA
#3 Skrivet 2014-01-07 kl 21:28

Det kommer definitivt bli av! Vi ska göra en testnatt i en liten skog för vi känner ägaren bara för att inte bli helt överrumplade om vi inte skulle lyckas göra eld eller liknande! :)
Vi tänkte bygga ett vindskydd med granris och gräs som isolering. Vi vill inte ha sovsäck det känns lite fusk!


Det vi tänkte ha med oss i form av verktyg är


3st Kniv
3st Tändstål
3st Vattenflaska
1st nått att koka i
1st Yxa
50m Paracord
1st kompass

Är det något annat man borde ha med sig som vi inte tänkt på?
Mvh
Robert
Administratör

Inlägg: 154
Skicka ett privat meddelande till Robert
#4 Skrivet 2014-01-15 kl 17:11

Tja det låter ju som att ni täckt upp det mest nödvändiga i form av verktyg. Om ni tänker överleva på endast "naturmat" i en vecka så kan ni nog räkna med att bli allmänt uttröttade och slöa i huvudet omvartannat dock så jag skulle definitivt packat med lite nödproviant i form av nån chokladkaka och nån påse med nån (helst osaltad) nöt & fruktmix eller liknande småsnacks, samt såklart också nåt litet första förbands-kit ifall nåt skulle råka gå fel med nån kniv eller yxa när blodsockret är lågt och minst en fungerande mobiltelefon av samma anledning.

Sen kok- och förvarings-kärl kan man ju sällan ha för många men om ni ändå har ett flertal vattenflaskor med er att förvara dricksvatten i så räcker det väl med ett kokkärl. Jag skulle nog i alla fall föredragit minst ett för mat och ett separat för dricksvatten (med lock) om det ska täcka ett flertal personer under en hel vecka.

Men mycket handlar ju egentligen om personliga preferenser också så jag tror att er testnatt förmodligen kommer att ge en hel del svar på vad ni anser er vilja ha med er happy
Kenhana
Inlägg: 4
Skicka ett privat meddelande till Kenhana
#5 Skrivet 2018-08-14 kl 22:26

Varför rekommenderar du inte ha med sig någon salt mat? Är det för att man blir mer törstig och att det binder vätska? happy

Mvh
Hanna!
www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2021 EagleOwl Webdesign