Knopar - Dubbelt halvslag om egen part

Skriv ut den här sidanDubbelt halvslag om egen part är en mycket säkrare knop än det vanliga dubbla halvslaget som håller bättre för mer långvarig belastning. Mycket lämplig för så gott som alla situationer där man behöver förankra ett föremål i något via rep.Även om det inte är helt och hållet nödvändigt, brukar man alltid slå denna knop genom att först lägga repet två gånger runt det föremål man vill förankra det i.Därefter lägger man den fria repänden runt den fasta änden av repet så att det bildas en liten ögla, och stoppar sedan tillbaka änden genom öglan.Detta görs sedan en gång till, så att man får två stycken symmetriska öglor efter varandra kring den fasta änden av repet.

Här är båda öglorna löst slagna för tydligare illustration men vanligtvis drar man åt den första öglan innan man slår den andra.Därefter drar man bara åt dessa tills knopen sitter stadigt fast.
Knopen slås på precis samma sätt om man vill sätta den i t.ex en ring istället för en öppen stolpe eller pollare.
Om man håller i en mycket lång bunt av ett rep som man hastigt behöver göra fast vid något och inte har tid att stå och dra hela replängden genom t.ex en liten ring som ovan, är ofta den bästa metoden att göra en bukt på repet, och behandla den dubbla bukten precis som om man slog knopen med en enkel repände.
Man drar här alltså också den dubbla repänden två varv kring föremålet man ska förtöja repet i (får det inte plats så genom t.ex en liten ring får det räcka med ett varv) och slår sedan samma lilla ögla runt den fasta delen av repet igen.


Alla bilder © Robert Cederholm
Därefter gör man så en till ögla, och drar åt alltihop på samma sätt som tidigare. Även denna variant sitter mycket stadigt och säkert och är också mycket lätt att få upp när det är dags att lossa linan igen.

OBS: Beroende på reptyp kan dock denna dubbla variant vara lite lättare att lösa än den enkla, varför det kan vara klokt att försöka lämna en lite längre utstickande "ände" (dubbel bukt) än vad som visas på bilden, för att förhindra att den börjar krypa ur av sig själv om repet t.ex utsätts för upprepad ojämn belastning utan regelbunden tillsyn.Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter

www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2024 EagleOwl Webdesign