Knopar - Dubbelt halvslag

Skriv ut den här sidanDubbelt halvslag är en mycket enkel och snabb knop att slå om man mer tillfälligt behöver sätta fast något. Den är inte jättesäker och kan ganska lätt gå upp under tung och särskilt mer ojämn belastning över tid, men duger utmärkt till att t.ex förtöja båtar vid pollare för kortare landhugg eller bara hänga upp saker, t.ex över eld i friluftssammanhang.Börja med att lägga repet runt det du vill förankra det i och dra tillbaka änden mot dig själv igen.
Därefter lägger du över repänden runt föremålet en gång till, som första gången men denna gång tvärs över repet vid ingångspunkten så att du "låser fast" den repstumpen mot föremålet.Alla bilder © Robert Cederholm
Sist stoppar du igenom repets ände upp igenom det lilla utrymmet som skapats mellan den del av repet du just korsade över, och föremålet du slår repet runt.

Detta ger en mycket symmetrisk knop som ser ut ungefär som att du bara snott repet ett varv runt stolpen men med en "låsning" som håller fast det tvärs över mitten.

Det är också ungefär så man kan säga att knopen fungerar.

Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter

www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2024 EagleOwl Webdesign