Gran

- Picea Abies
ByggmaterialTändmaterialDuglig som födaAnvändbar som medicinalväxt
Skriv ut den här sidan




© Robert Cederholm
Beskrivning

Barrträd med konisk form och ett grenverk som växer tätt ända nedifrån marken.

Förekomst

Granskogar är vanliga över hela landet, granen växer främst i fuktiga skogsområden med mossvegetation och blåbärsris.



Användbara delar:

Bark  (Året runt)
Duglig som föda

Ung granbark kan samlas in och kokas ur varpå avkoket dricks, och kan vara ett viktigt tillskott särskilt vintertid i nordliga trakter. Den kan även med fördel ätas rostad vid elden, i synnerhet den tunnare yngre barken från unga toppskott/grenar.

Barr  (Mars-april)
Duglig som föda


© Robert Cederholm
Granbarr är mycket C-vitaminrika under våren i mars-april och används till att koka te på, likt tallbarste. Koka upp ett par nävar granbarr i ca en halv liter vatten (koktid ca 20 min). Barren går förstås att använda året runt, men halten av C-vitamin sjunker under våren och är lägst under sommaren, för att sedan stiga igen under hösten/vintern. Granbarren är även bra att blanda i tallbarrsteet året runt för att ge detta en godare smak.

Ett avkok på barren har av många ursprungsbefolkningar världen över använts som anti-bakteriell tvättvätska för kroppen.

Färskt granris  (Hela året)
Tändmaterial

Det färska täta riset från gran med barren kvar ger en mycket kraftig rökutveckling om det läggs i elden, och går därför utmärkt att använda till signalering i nödsituationer. Fungerar förstås även att skicka röksignaler rent allmänt med.

Kåda  (Året runt)
TändmaterialBra till verktygAnvändbar som medicinalväxt

Grankåda kan användas som tändmaterial, den brinner även om den är blöt. Bäst är att gnida in kådan på späda kvistar och tända på, då den brinner ungefär som stearin utanpå kvistarna. Uppsamlad i större klumpar kan den även sättas ut som tillfällig belysning för att få händerna fria till annat i mörkret.

Kådan kan även användas till sårvård eftersom den är starkt bakteriedödande när den är färsk. Samla in den klaraste och mjukaste kådan, som påminner om vattendroppar, och gnid försiktigt in direkt på såret. Kan även användas som ett slags plåster. Vid brist på färsk kåda går det även att smula sönder den hårdare, stelnade kådan till ett pulver som strös direkt i såret. Kådan går också att använda som ett slags "tandkräm", samla in den kåda som fått stelna ett tag men som fortfarande är relativt mjuk och formlig och tugga den.

Kåda har även traditionellt använts av många folkgrupper som ett slags lim och tätnings-material. Den går t.ex. utmärkt att täta allt från kanoter till skålar (av trä) med, att limma fast pilspetsar med och mycket mer. Samla in hård, stelnad kåda, och smält den på en sten vid elden. När den applicerats på det som ska limmas eller tätas och låtit svalna en stund blir den till slut stenhård och blank som glas.

Rötter  (Året runt)
Bra till verktygByggmaterial


© Robert Cederholm
Unga smala granrötter är något av det bästa man kan använda som snören, fisklinor m.m. Du kan lätt skala av barken på roten genom att klämma den mellan två pinnar som du drar den mellan.

Rötterna bör förvaras i vatten om du inte tänker använda dem direkt, annars torkar de, och de kan även med fördel sparas en längre tid på detta vis. Rulla ihop dem och låt dem torka, och när du sedan vill använda dem, blötlägg dem då först några timmar.

Skott  (Maj-juni)
Duglig som föda

De unga ljusgröna skotten om våren går att äta färska, och innehåller måttliga halter vitamin C. Ett tips är att blanda dem i tallbarste för att ge drycken en godare smak.

Torrt ris  (Året runt)
Tändmaterial

Det döda torra riset på grangrenarna är ett alldeles utmärkt tändmaterial. Man kan oftast hitta stora mängder av detta underst på granen - samla ett litet knippe, peta upp ett hål i änden och tänd inuti detta.



Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter



<< Tillbaka till Växterna

www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2024 EagleOwl Webdesign