Läger - Tillfälliga skydd

Skriv ut den här sidan



Om man råkat hamna långt ute i en mörk okänd skog, i synnerhet när det är kallt ute och kanske ösregnar, kan det vara lätt att känna att man förlorat kontrollen över situationen och är helt utlämnad till elementen. Man finner nog också i ett sådant tillstånd mycket liten trygghet i att det sannolikt bara är några kilometer eller någon mil till närmaste väg, när man inte har den minsta aning om åt vilket håll man ska gå och knappt kan avgöra om man kanske börjar gå i cirklar efter bara några hundra meter.

Det behöver dock inte nödvändigtvis vara så allvarligt i de flesta av fallen, för så länge du har växtlighet och "terräng" omkring dig och inte sitter mitt på en öppen fjällsida kan man oftast ganska lätt konstruera någon form av tillfälligt skydd. Det behöver bara vara något som håller undan det värsta av väder och vind och ger dig en lugn plats att stanna upp och begrunda din situation på, och det behöver inte ta jättelång tid att konstruera.

Naturligtvis är det också i många fall av stor vikt att du också besitter kunskaper för att göra upp eld i eller vid ditt skydd.



Det absolut bästa och enklaste tillfälliga skyddet i skogsmark, är en buskig och tät gran. Om det pga pågående regnväder åskar och blixtrar är det dock kanske klokt att söka efter något annat skydd som inte samtidigt fungerar som en potentiell grillpinne.

Kryp in mot stammen, bryt av några grenar om du måste för att få ett tillräckligt utrymme att kura ihop dig i. Observera att det torra riset längst ner på granar är ett i särklass utmärkt tändmaterial, så om du river ner det - kasta inte ut det eller täta skyddet med det, utan spara det och håll det torrt tills du ska tända din eld.

Den här typen av skydd är mycket lätta att bättra på, man lutar bara några längre grenar in mot stammen, försöker stadga dem så gott det går bland granens egna grenar, och klär sedan stommen med granris, mossa eller vad man nu kan hitta.

Elden anlägger du strax utanför, och det är bra om du kan reflektera värmen inåt med en vägg av sten eller trä. De flesta grader av regn eller snö utom de allra värsta, släcker inte en eld när den väl tagit sig. Däremot kan det vara mycket besvärligt att försöka tända något under pågående oväder, så därför kan det vara bättre att tända första risbunten inuti skyddet medan du håller i den, och sedan flytta ut den till eldstaden.

Ta det dock mycket försiktigt om du tänder en eld "inuti" en gran - tänk på att det torra riset omkring dig är ett av naturens mest lättantändliga material!



Om man inte har tillgång till några granar, så kan man försöka se sig om efter andra naturliga skydd innan man försöker bygga någon mer tidsödande konstruktion helt från grunden. Ett exempel på sådana naturliga skydd kan vara rotvältor, dvs omkullfallna träd, eftersom de är lätta att luta några slanor/grenar mot som man sedan kan täta med ris och mossa så att man får ett tältformat utrymme under stammen.

Det är dock mycket viktigt att du kontrollerar så att trädet ligger stadigt och säkert mot marken, en sten eller liknande. Gör det inte det måste du först stötta upp det så att det inte riskerar att falla ner på dig när du ligger under det. Det är också av yttersta vikt att du kontrollerar så att inte trädet börjat bli mjukt och murket och riskerar att gå av.



En eller flera stora stenar kan naturligtvis också utgöra en bra grund för ett tillfälligt skydd genom att man även här lutar skydds-konstruktionen mot stenen så att man får ett litet krypin däremellan, alternativt bygger ett tak över en naturlig klippskreva eller ett utrymme mellan två stora stenar. Det är självklart även här oerhört viktigt att du först kontrollerat så att stenen ligger stadigt och inte kan sättas i rullning av något, samt att det inte finns några lösa bitar som kan brytas loss och rasa ner över dig.

Kom även ihåg att en sten som upphettas och kyls av växelvis ibland kan explodera! Det är därför viktigt att du inte eldar för nära en bergvägg eller direkt på en klipphäll, annars kan bitar av berget sprängas loss och falla ner på dig.



OBS! Om du vill öva dig i att bygga bivacker - var snäll mot naturen och bygg bara med dött material, bryt inget levande träd och riv inte upp levande mossor. Två tips för var du kan hitta bra byggmaterial är kalhyggen där man nyligen avverkat, samt rotvältor. Redan omkullblåsta träd är lätta att plocka rötter från.

Tänk också på att städa upp efter dig när du är klar på platsen. Allemansrätten är en unik möjlighet för oss i Sverige att få komma ut och leka nästan obehindrat i skog och mark, och den ska vi vara mycket rädda om.



Tillbaka till index-sida för Läger



Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter

www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2024 EagleOwl Webdesign