Varg

- Canis lupus
Skriv ut den här sidanVargen är ett av våra största rovdjur och en effektiv jägare som även ensam klarar av att nedlägga en stor älg, självklart kan den döda dig också. Bortsett från denna faktor är det även olagligt att jaga varg i Sverige och ger böter eller fängelse, varför djuret är olämpligt att betrakta som föda. Vi tar därför bara upp vargen för att klargöra hur farlig den är för oss människor.

Liksom med björnar händer det då och då - med långa mellanrum - att människor dödas av varg, men det sker nästan alltid i extrema undantagsfall under förhållanden som inte är applicerbara på dagens Sverige. I de flesta fall gäller det antingen att vargarna har rabies, som då blir den egentliga dödsorsaken, eller så händer det i länder där vargen lever sida vid sida med människor och man stöter på varandra dagligen. Födobrist är där även en stor bidragande faktor till de få attacker som sker.

I hela Europa (utanför Ryssland) tros som mest 10 människor ha dödats av varg under de senaste 60 åren, varav 5 av dessa pga att vargen var rabiessmittad. I Sverige finns bara ett enda trovärdigt fall av en varg som dödat en människa, och det gäller "Gysinge-vargen" som många av oss hört talas om förut. Något som inte alltid nämns i sammanhanget är att den vargen var en varg som hållits i fångenskap och sedan släppts ut i det fria utan att någonsin ha lärt sig jaga på egen hand. Det är med andra ord ganska självklart att den både sökt sig tillbaka till människor, och blivit desperat efter att få tag på föda. Detta var också år 1820 - för snart 200 år sedan.

Vargen är ett skyggt djur, och även om den pga sin intelligens kanske nyfiket betraktar dig över längre avstånd, kommer du med största sannolikhet aldrig någonsin att ställas öga mot öga med en varg i en svensk skog.OM du trots allt skulle möta en varg i skogen...

...så ger den sig förmodligen med största sannolikhet av själv så snart den sett dig - eller kanske närmare bestämt så snart den förstått att du sett den.

Om vargen inte skulle ge sig av från platsen, kanske det är bäst att du gör det själv istället. Tänk då på att gå lugnt därifrån, gärna högljutt, prata lite för dig själv eller sjung en stump. Inga gälla skrik eller annat hysteriskt eller nervöst beteende!

Tänk också på att aldrig springa när du beger dig i riktning bort från ett rovdjur. Även om de aldrig tidigare haft en tanke på att anfalla dig så kan du råka utlösa deras jaktinstinkt och få dem på andra tankar, särskilt om du snubblar och/eller skadar dig.Om vargen följer efter dig...

...så är den antagligen mest bara nyfiken på dig. Försök att behålla lugnet och undvik att råka i panik i onödan, även om pulsen sannolikt kommer att ligga några slag högre än normalt med en varg i bakhasorna.

Man bör dock inte hetsa upp sig mer över en varg än om man hade mött en stor hund ute i skogen. Självklart ska djuret behandlas med tillbörlig respekt, men det finns absolut ingen anledning till panik. En skogvaktare i ett land där det finns mycket varg fick en gång frågan av en svensk om han inte var rädd för dem, varpå han då undrade om vi var rädda för räv också i vårt underliga land happy

När du går från vargen, Öka absolut inte takten! Stanna hellre upp och "konfrontera" vargen genom att sträcka upp armarna (håll gärna upp ev. väskor eller redskap) och verka stor och farlig, men uppträd inte aggressivt eller onödigt provocerande. Det sägs också vara bättre att ta några steg i riktning mot vargen, hellre än bort från den. Rådet att "inte visa rädsla" när man möter en stor hund kan alltså även appliceras på vargen.Om vargen mot förmodan skulle anfalla

Om du har sådan osannolik otur att du faktiskt skulle bli anfallen av en varg, lägg dig då absolut inte ner och spela död (jämför med björn)! Slåss istället allt vad du kan, du får sannolikt bara någon enstaka chans att påverka situationens utgång så sparka eller slå vargen så hårt du kan! Se till att den förstår tydligt att du absolut inte kommer att bli någon lättfångad middag.

Om du har en kniv eller yxa - använd dem, kanske har du också något hårt du kan kasta på vargen. Plocka upp stenar att kasta om du har möjlighet utan att få vargen över dig. Om du har tillgång till en kraftig gren, försök hugga/slå med den istället för med knytnävarna så minskar du risken att skada händerna.

Naturligtvis måste du också vara helt säker på att vargen verkligen anfaller: beter sig mycket aggressivt, visar tänderna, gör utfall, försöker hugga mot dig, och att det verkligen är fråga om liv eller död. Att kasta en sten på en varg som bara tassat fram till dig för att se vad du har för smaskigt på mackorna i ryggsäcken är ju troligen något av det dummaste man kan göra.

I slutändan är det vad du än gör ändå främst upp till vargen vad utgången blir. Att slåss mot och lyckas nedlägga en fullvuxen, vild varg utan tung beväpning är för de flesta av oss bara att glömma. Det du däremot ska försöka göra, är att bjuda så mycket motstånd att vargen inte finner det värt besväret att angripa dig.Om du vill lära dig mer om de stora rovdjuren i Sverige kan vi varmt rekommendera ett besök på Rovdjurs- centret De 5 stora's hemsida (www.de5stora.com).

Där finner du landets sannolikt bästa faktasidor om Björn, Varg, Lo och Järv samt en stor mängd bilder.Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter<< Tillbaka till Vilda djur

www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2024 EagleOwl Webdesign