Lodjur

- Lynx lynx
Skriv ut den här sidanLodjuret är ett av de större rovdjuren i vår del av världen och även vårt enda stora vilda kattdjur. Den är inte farlig för oss människor, och det finns inte något enda trovärdigt dokumenterat fall då en vild lo anfallit och skadat en människa.

Lon är också en lättviktare med en kroppslängd på runt en meter och en normalvikt på mellan 15 och 25 kg, och påminner på många sätt mer om en förvuxen tamkatt än om sina större och långt farligare släktingar som lejon och tigrar. Ett lodjur kan med sina vassa klor och långa hörntänder ändå uppenbarligen skada en människa ganska allvarligt om det skulle bestämma sig för att anfalla, men det gör det alltså inte.

Lodjuret har jagats av människor i alla tider, och redan på vikingatiden var Sverige en stor exportör av just lodjursskinn. För det mesta sköts förstås djuren, men även fällfångst har visat sig fungera bra på lo, mycket pga att de likt tamkatten är vanedjur som ofta väljer samma stigar och stråk (s.k lodjursväxlar) på sin ständiga vandring genom skog och mark.

Även om det är möjligt att konstruera fällor för lodjur, så är dock jakt på lo olagligt och leder till böter eller fängelsestraff. Dessutom går det ju i naturen även mycket stora mängder "bytesdjur" på varje större kringströvande rovdjur, varför man bör koncentrera sig på mindre och mer lättfångade mål.

I en överlevnads-situation är det alltså garanterat bättre att lägga sin tid på fiske och insamling av växter - det är både tryggare och säkrare för dig själv och ger också en mycket högre garanti för att du överhuvudtaget får mat på bordet.Om du vill lära dig mer om de stora rovdjuren i Sverige kan vi varmt rekommendera ett besök på Rovdjurs- centret De 5 stora's hemsida (www.de5stora.com).

Där finner du landets sannolikt bästa faktasidor om Björn, Varg, Lo och Järv samt en stor mängd bilder.Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter<< Tillbaka till Vilda djur

www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2024 EagleOwl Webdesign