Kanin

- Oryctolagus cuniculus
Skriv ut den här sidanNär man säger kanin syftar man vanligen på tamkaninen, Oryctolagus cuniculus, men i själva verket är ordet kanin inte art-specifikt. De djur som kallas kaniner finner man istället inom släktet harar, och inom denna huvudgrupp görs ingen skillnad på de djur som kallas "kaniner" eftersom alla är lika nära besläktade med varandra.

Vilda kaniner är dock i allmänhet djur som är synbart mindre än vilda harar, och är också mycket lättare att fånga. Till skillnad från hararna bor kaniner i hålor och gångar och använder sig regelbundet av samma upptrampade stigar vid vilka man kan sätta upp snaror. Unga kaniner ligger ofta och trycker och kan fångas med händerna.

OBS: Småvilt som harar och ekorrar m.m är känsliga för harpest, så undvik de exemplar som uppträder på något "onormalt" vis och verkar sjuka, eller om pälsen ser skabbig ut. Se även upp för deras mycket vassa tänder.


VARNING: Även om kaniner kan fångas lätt, saknar de viktiga vitaminer och mineraler som förbrukas av kroppen när kaninköttet smälts. Det är faktiskt fullt möjligt att svälta ihjäl pga vitaminbristen genom att äta uteslutande kaninkött, varför det är mycket viktigt att variera kosten med gröna växter och annat.Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter<< Tillbaka till Vilda djur

www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2024 EagleOwl Webdesign