Järv

- Gulo gulo
Skriv ut den här sidanJärven är vårt största mårddjur och väldigt sällsynt även i sina naturliga marker. Tyvärr har den ett oförtjänt dåligt rykte som en naturens lustmördare som gärna slår långt fler byten än den kan äta och som är livsfarlig att närma sig för människor.

I verkligheten är järven ofarlig för människan så länge den inte känner sig trängd eller provocerad, och det finns inga som helst rapporter om att järv någonsin skulle anfallit och skadat någon människa. Den är dock helt klart en tuff liten krabat trots den blygsamma normalvikten på 15 kg, en som man inte ska provocera i onödan.

Observera att jakt på järv dessutom är olagligt, något som gör djuret särskilt olämpligt som föda även om du mot förmodan skulle råka stöta på ett vilt exemplar. All jakt leder till åtal och straffet blir böter eller fängelse.Om du vill lära dig mer om de stora rovdjuren i Sverige kan vi varmt rekommendera ett besök på Rovdjurs- centret De 5 stora's hemsida (www.de5stora.com).

Där finner du landets sannolikt bästa faktasidor om Björn, Varg, Lo och Järv samt en stor mängd bilder.Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter<< Tillbaka till Vilda djur

www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2024 EagleOwl Webdesign