Älg

- Alces Alces
Skriv ut den här sidanÄlgen är det största hjortdjuret och även det största vilda landdjuret i svenska skogar i allmänhet. Medelvikten för en älgtjur ligger på runt 450 kg (för en älgko 350 kg) men det är inte ovanligt att stöta på exemplar över halvtonnet och de tyngsta älgtjurarna man känner till i Sverige har vägt närmare 1000 kg.

Med tanke på djurets storlek och styrka kan man inte direkt rekommendera någon jakt på älg i en överlevnadssituation. Den brittiske överlevnads-experten John Wiseman anser i och för sig att älgar går att fånga med kraftiga fjädrande spjut-fällor och stora stockgiller, men då ska man komma ihåg att detta kommer från en yrkesmilitär med helt annan träning och erfarenhet än oss medel-Svenssons.

Kanske kan du lyckas få en älgkalv i en rådjursfälla, men såvida du inte har skjutvapen med dig och kan bedriva älgjakten på ett mer "normalt" vis så är det knappast värt besväret och energin att försöka fånga så stora djur. Du kommer att somna mättare och belåtnare om du istället koncentrerar dig på insamling av växter och på fiske, samt kanske kompletterar detta med viss jakt på fågel och/eller vilda gnagare och mindre djur.Om du skulle stöta på en älg i skogen...

...så lunkar den förmodligen undan självmant. Ibland kan den tyst stå och observera dig och börja röra sig först när du stannat, eller ändrar riktningen mer mot älgen. Den kan på så sätt ofta överraska med sin plötsliga och ganska mäktiga närvaro, men älgar är i regel fromma djur som hellre ger sig av än att börja bråka med folk.

Om älgen dock skulle uppträda aggressivt, kan det vara bra att känna till att den ofta är mer känd för att försöka sparkas och stampa med frambenen snarare än att stångas med hornen. Det ska dock mycket till innan en älg anfaller, och det är främst djur som är sjuka på något vis eller mycket stressade som kan göra det.

Ta skydd bakom en klunga träd eller några stora stenar och försök hålla dig undan tills älgen lugnat ner sig. Att klättra upp i ett träd kan förstås fungera om du hinner. Älgen kanske försöker vänta ut dig, men tröttnar förmodligen inom kort och går sin väg.


Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter<< Tillbaka till Vilda djur

www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2024 EagleOwl Webdesign