Vass

- Phragmites Australis
ByggmaterialDuglig som födaBra till verktyg
Skriv ut den här sidan




© Robert Cederholm
Beskrivning

De flesta av oss behöver väl ingen närmare introduktion till vassen, som är ett högt gräs som växer från en krypande rotstock i och kring våtmarker, vattendrag, sjöar och hav. Kan bli upp till 4 meter hög.

Förekomst

Växer på fuktiga platser samt direkt i vatten, mycket vanligt förekommande över hela landet utom mot fjällen i nordväst.



Användbara delar:

Rotskott  (Året runt)
Duglig som föda

Vassens spetsiga, vita rotskott är lika näringsrika året runt. Kolhydrathalten motsvarar 5% av färskvikten och du behöver äta ca 30 st för att täcka ditt minsta dagsbehov av kolhydrater.

Rotskotten äts bäst färska och smakar sött och gott, lite som gurka.

Rotstock  (Året runt)
Duglig som föda

Vassens krypande rotstock har en kolhydrathalt på 7% av färskvikten och 2,5 meter rotstock räcker för att täcka minsta dagsbehovet - något som ofta snabbt samlas in pga de stora bestånd vassen växer i. Precis som med kaveldun bör man inte dra i vassen utan istället gräva sig ned i dyn och gunga loss roten försiktigt.

Rotstocken kan ätas färsk eller kokt. När man äter den färsk är det viktigt att tugga ur den ordentligt för att få ur de söta kolhydraterna som snabbt tas upp av kroppen. Om man kokar den (ca 15 min, skär i mindre bitar först) bör även vattnet drickas eftersom kolhydraterna löses ut i vattnet.

Strån  (Året runt)
ByggmaterialBra till verktyg

De vissna gulnade vasstråna som liknar bambu är ihåliga och kan användas som t.ex. sugrör eller som en ränna vid tappning av sav och liknande.

Vasstråna är också bra som byggnadsmaterial.



Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter



<< Tillbaka till Växterna

www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2024 EagleOwl Webdesign