Huvudavdelningar
Huvudavdelningar
Kunskapsområden
Register & Tabeller
Medlemsinloggning
Sök på sajten
Kurskalendern
M
T
O
T
F
L
S
14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 nov 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 |
Tall- Pinus SylvestrisBeskrivning Tallen känns lättast igen på sitt tall-aktiga utseende Tallen är ett barrträd som främst skiljs från t.ex. granen genom sitt mycket glesare grenverk, och att den mesta delen av det sitter på trädets övre hälft, till skillnad från granen som är jämntät nedifrån och upp. Tallar är heller inte koniskt avsmalnande på samma tydliga sätt som granar. Förekomst Tallen är mycket vanlig i precis hela landet. Användbara delar:
Barr
(Året runt)
Tallbarren används främst till att göra tallbarste av, och har den högsta halten vitamin C under hösten, vintern och våren, även om de går att använda året runt. Samla ihop ett par nävar färska barr och koka upp en halv liter vatten. Släpp ner barren i vattnet och låt dem koka ca 20 minuter, helst under lock om möjligt. Drycken du får av detta ger dig en tredjedel av ditt minsta dagsbehov av vitamin C, och kolhydrater som motsvarar ungefär en sockerbit. För att få en godare smak på teet, blanda i några unga granskott eller lite en-barr.
Kottar
(Året runt)
Tallens mogna kottar kan värmas upp för att få ut fröna, som ska vara delikata rostade och även gå att mala till mjöl och lagras.
Kåda
(Året runt)
Tallkåda kan, likt grankåda, användas som tändmaterial, den brinner även om den är blöt. Bäst är att gnida in kådan på späda kvistar och tända på, då den brinner ungefär som stearin utanpå kvistarna. Kådan har dessutom en bakteriedödande och smärtlindrande verkan och kan med fördel tuggas för att hålla munnen ren samt användas som tandkräm. Vid tandvärk kan mjuk och färsk kåda läggas runt den värkande tanden eller sättas mot tandköttet för att lindra smärtan.
Unga skott
(Maj-juli)
De unga, nya årsskotten på tallen som utvecklas i slutet av maj har ett måttligt näringsinnehåll och kan ätas färska. Mot mitten av sommaren blir barren hårdare och bör därför tas bort innan skotten äts.
Dela denna sida på:
<< Tillbaka till Växterna |