Huvudavdelningar
Huvudavdelningar
Kunskapsområden
Register & Tabeller
Medlemsinloggning
Sök på sajten
Kurskalendern
M
T
O
T
F
L
S
14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 nov 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 |
Stensöta- Polypodium VulgareBeskrivning Stensötan är en ormbunke - faktiskt den enda ätliga svenska ormbunken - och grön hela året. Till skillnad från andra ormbunkar, vars små blad sitter på mindre utskott åt sidorna, så växer stensötans blad direkt på huvudstjälken. Förekomst Växten är vanlig i hela landet och växer främst i tall- och granskog, oftast bland mossa på stenar och klippblock, på omkullfallna trädstammar m.m. Användbara delar:
Roten
(Året runt)
Stensötans rot är mycket god och har en intensiv söt smak av lakrits. Den är därför mycket väl lämpad att blandas i andra rätter som krydda, t.ex. ihop med beska växter som lavar, men den kan också ätas färsk (i små mängder). Den kan användas hela året och har en måttlig kolhydrathalt (endast ca 2%). Roten från stensöta kan även komma till användning i medicinska sammanhang. För att bereda en dryck med slem- och hostlösande verkan, lägg ca 20 cm rotstock i 1 dl hett uppkokat vatten. Låt stå och dra i 10-15 minuter. Vätskan dricks. Man kan av stensötans rot även få en dryck som hjälper mot förstoppning. Tillvägagångssättet är i stort detsamma som ovan, men tag lite mer vatten (ca 1½ dl) istället och låt roten koka i detta i ca 5 minuter. Låt därefter stå och dra i 2-3 timmar. Drick några koppar per dag.
Dela denna sida på:
<< Tillbaka till Växterna |