Huvudavdelningar
Huvudavdelningar
Kunskapsområden
Register & Tabeller
Medlemsinloggning
Sök på sajten
Kurskalendern
M
T
O
T
F
L
S
14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 nov 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 |
Ormrot- Polygonum ViviparumBeskrivning Ormroten är en liten växt med små avlånga blad och en ca 15-30 cm hög blomstjälk med små vita blommor i toppen. Nedanför blommorna på stjälken sitter oftast även små rödbruna groddknoppar. Förekomst Ormroten växer i mellersta till norra delen av landet, vanligast i Norrland men kan påträffas här och där även i Svealand. I Norrland ända upp på fjällkedjan. Växer främst på fuktig ängsmark och hedar. Användbara delar:
Blad
(Juni-juli)
Ormrotens blad har en hög halt av C-vitamin. De kan ätas färska eller kokta, men att koka dem anses vara bäst. I övrigt har de lågt näringsvärde. Smakar syrligt och strävt.
Groddknoppar
(Sensommaren)
Ormrotens rödaktiga groddknoppar sitter direkt på stjälken under de vita blommorna. De har hög kolhydrathalt (17% av färskvikten) och du behöver äta omkring ca 30 nävar groddknoppar för att täcka minsta dagsbehovet av kolhydrater. Groddknopparna kan ätas färska eller kokas i ca 15 min och har en nötaktig smak. De går också mycket bra att mala till mjöl.
Rotknöl
(Året runt)
Rotknölen från ormroten har en mycket hög kolhydrathalt - 24% av färskvikten - och du behöver äta ca 50 st för att täcka minsta dagsbehovet av kolhydrater. Roten kan ätas färsk eller kokt (ca 15 min) och har samma näringsvärde under hela året. Den har också med fördel malts till mjöl.
Dela denna sida på:
<< Tillbaka till Växterna |