Nässlor

- Urtica
Duglig som födaByggmaterial
Skriv ut den här sidan
© Robert Cederholm x 2
Beskrivning

De flesta av oss har antagligen bränt sig på en brännässla någon gång, och växten är relativt lätt att identifiera med sina sågtandade och lite "stickiga", taggiga blad. Även axen med de små klargröna blommorna ger de större exemplaren ett karakteristiskt utseende som är lätt att känna igen. Växer ofta i stora antal.

Förekomst

Allmänna i större delen av landet och under större delen av året.Användbara delar:

Stjälkar  (snöfria årstider)
Byggmaterial

Nässelstjälkar går tack vare de starka fibrerna att göra utmärkta rep av. Samla in ett stort antal nässelstjälkar, tag försiktigt bort bladen och blötlägg stjälkarna i ett dygn. Krossa dem sedan genom att banka på dem med en sten.

Du bör nu ha fått fram en fibrig massa, som du hänger upp för att torka. När den är riktigt torr, "kammar" man dem genom att dra dem igenom något slags kam-anordning, t.ex. en bräda med några spikar islagna tätt ihop eller en gren med några tätt växande sido-kvistar som du brutit av.

Du får på så sätt en trådig och seg fiber som du kan fläta ihop till ett rep.

Unga skott  (snöfria årstider)
Duglig som föda


© Robert Cederholm
De späda skotten eller yngre plantorna, upp till ca 20 cm höga, används. Plocka dem försiktigt, och koka dem i 5-10 minuter så att myrsyran i deras nässelhår förstörs.

Bladen kan även torkas och sparas.
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter<< Tillbaka till Växterna

www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2024 EagleOwl Webdesign