Kvickrot

- Elytrigia Repens
Duglig som föda
Skriv ut den här sidan




© Robert Cederholm
Beskrivning

Kvickroten är ett gräs, det blir ca 0,5 - 1 meter högt och har ett ax som är uppdelat i ett antal mindre ax, spretande ut mot sidorna och fästade med den breda sidan mot strået.

Förekomst

Mycket vanligt ogräs i hela landet, i synnerhet på odlad mark. Även mycket vanliga på t.ex. havsstränder.



Användbara delar:

Roten  (Året runt)
Duglig som föda

Kvickrotens smala, gulaktiga rotstock är rik på kolhydrater (ca 19% av färskvikten) och mycket god. Roten går att äta färsk, men kan med fördel även kokas och ger då en sockerrik drickbar lag som påminner om sirap.

Roten från kvickrot har även i nödtider rostats, malts och används som kaffesurrogat. Roten kan även torkas och malas till mjöl.



Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter



<< Tillbaka till Växterna

www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2017 EagleOwl Webdesign