Huvudavdelningar
Huvudavdelningar
Kunskapsområden
Register & Tabeller
Medlemsinloggning
Sök på sajten
Kurskalendern
M
T
O
T
F
L
S
9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 jan 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 |
Kolsäv- Scirpus LacustrisBeskrivning Kolsäven är ett halvgräs med långa, runda, smala och bladlösa strån. I toppen sitter små mörkbruna blommor som påminner om kottar. Förekomst Vanlig växt i hela landet vid och i sötvatten, men särskilt vanlig i näringsfattiga skogssjöar och i synnerhet uppåt Norrlands inland. Användbara delar:
Roten
(Året runt)
Kolsävens rotstock, unga rotskott och även stråbaser kan ätas färska eller kokta och har en måttlig kolhydrathalt. Man äter främst den mjukare, yngre delen av rotstocken.
Stråna
(Sommartid)
Kolsävens strån är mycket sega och starka och därmed bra att fläta t.ex mattor, korgar m.m med. Samla in stråna innan de hinner vissna och torka dem sedan i någon vecka för förvaring. Innan användning blötläggs de i några minuter.
Dela denna sida på:
<< Tillbaka till Växterna |