Gåsört

- Potentilla Anserina
Duglig som födaAnvändbar som medicinalväxt
Skriv ut den här sidanBeskrivning

Gåsörten är en liten, låg och krypande rosväxt, bladen är flikiga och silverfärgade på undersidan. Gula blommor som sitter på långa skaft.

Förekomst

Vanlig i hela landet men främst i de södra och mellersta delarna, växer oftast på åkrar och andra gräsmarker, i synnerhet där marken är fuktig t.ex nära stränder.Användbara delar:

Bladen  (Året runt)
Användbar som medicinalväxtDuglig som föda

Ett avkok på bladen från gåsört sägs utvärtes vara bra mot hemorrojder. Det kan även drickas för att avhjälpa besvär med matsmältningen.

Bladen går att äta, även om de energirika rötterna vanligen är det man främst äter hos gåsörten. Bladen kan dock ge ett bra tillskott av vitamin C.

Rot  (Året runt)
Duglig som föda

Roten från gåsört har hög kolhydrathalt och kan ätas färsk eller kokt. De smakar väldigt likt rå potatis. Man använder de gula/ljusbruna rötterna eftersom de mörkare/svarta är vissna och smakar illa.

Roten kan användas hela året men den är som de flesta rötter bäst under vinterhalvåret, från ca augusti till maj.Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter<< Tillbaka till Växterna

www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2024 EagleOwl Webdesign