Fjällkvanne

- Angelica Archangelica
Duglig som födaAnvändbar som medicinalväxt
Skriv ut den här sidan
© Robert Cederholm
Beskrivning

Fjällkvanen är en flockblomstrig växt, 1-2 m hög. Hela växten luktar starkt. Bladslidorna på kvanneväxterna sitter som en liten uppblåst blåsa där sidorstjälkarna skjuter ut vilket är ett karaktäristiskt kännetecken.

OBS! Bilden visar tillsvidare, pga brist på bra bilder på fjällkvanne, dess nära släkting skogskvannen (strättan). Fjällkvannen är något större och har grönare, rundare flockblomster och en grövre stam.

Förekomst

Växer på fuktiga platser och vid bäckar i fjällen och Norrlands inland. Nära släktingen skogskvannen (eller Strättan - Angelica Sylvestris) växer som namnet anger i på fuktiga platser vid skogsmarker och används på samma sätt som fjällkvannen - skogskvannen är dock något mindre och luktar heller inte lika starkt.Användbara delar:

Rot  (Året runt)
Duglig som födaAnvändbar som medicinalväxt

Kvannens rötter kan ätas kokta (smakar dock mycket beskt), och ett avkok på dem, stjälkarna och/eller bladen ska även hjälpa mot förkylning. Applicerat utvärtes sägs det även kunna vara bra mot stelhet.

Unga stjälkar  (Början av sommaren)
Duglig som föda

Fjällkvannens stjälkar kan ätas ungefär som rabarber, genom att det yttre trådiga skiktet skalas av och den inre delen äts färsk. Den har en måttlig C-vitaminhalt i början av sommaren men i övrigt lågt näringsvärde.Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter<< Tillbaka till Växterna

www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2024 EagleOwl Webdesign