Orientera efter tecken i naturen

Skriv ut den här sidanDet finns en hel del saker man kan titta på i naturen för att försöka räkna ut vad som är norr och vad som är söder. Något jag verkligen vill understryka är dock att man lär sig så många av dem som möjligt, och sedan alltid går efter så många av metoderna som man kan i varje given situation. Ingen av dem stämmer nämligen helt till 100% i varje enskilt fall, så det räcker inte med att bara titta på ett träd, en sten eller en myrstack - man måste kombinera flera metoder, och även titta på fler än ett exemplar inom varje område.

Följande saker i naturen kan ge dig ledtrådar om väderstrecken:Trädens grenar


© Robert Cederholm
Trädgrenar på fritt växande träd (särskilt tallar) är i de flesta fall både kraftigare, längre, och växer tätare på den sida av trädet som ligger mot söder. Det här kan man se tydligare om man ställer sig mitt under grenverket intill stammen och tittar uppåt. Självklart är det viktigt att undersöka flera träd, och inte bara lita på första bästa exemplar.

Ibland kan denna tumregel visa sig på riktigt extrema vis, som på bilden till höger. Mycket riktigt så pekar alla grenarna rakt mot söder. Trädet står dock förstås inte särskilt fritt i detta fall.Lavar och mossor


© Robert Cederholm
En annan ledtråd i naturen är att de flesta lavar och mossor som växer på stenar och träd, oftast till största delen växer på nordsidan där de trivs bättre i skuggan och fukten.

Stenen på bilden valdes endast ut som illustration, i själva verket är det ett ganska dåligt exemplar för denna metod eftersom stenar med udda, platt och kantig form lätt kan tvinga mossan att växa mer oregelbundet. Välj runda stenar som ligger så fritt som möjligt för bästa resultat.Myrstackar


© Robert Cederholm
Om man rör sig i skogar där det finns många myrstackar, kan man även studera dessa för att få en liten vink om väderstrecken. De är nämligen oftast byggda på sydsidan av träd, och formen på myrstacken är också oftast mer lång-sluttande mot sydsidan.

Även om vädersträcken inte stämmer helt exakt, så ligger den största delen av myrstacken på bilden söder om trädet (mer exakt sydväst), den är också mer långsluttande ditåt, och även mossan på stenen i bakgrunden växer främst på nordsidan.Tillbaka till index-sida för OrienteringDela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter

www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2023 EagleOwl Webdesign