Bygg din egen kompass!

Skriv ut den här sidanOm man inte har någon kompass kan man improvisera fram en sådan av diverse andra föremål. En kompass kan du göra av:En synål

En synål (eller en liknande bit järntråd) kan magnetiseras genom att man drar nålen upprepade gånger åt samma håll över en tygbit - nylon eller silke är bra. Om du råkar ha en magnet i närheten kan du magnetisera nålen ännu bättre om du stryker den med den istället. Alltid åt samma håll.

När nålen väl är magnetiserad kan du hänga upp den i en tunn tråd (se till så att inte tråden snor sig och därmed vrider nålen fel) så ställer nålen in sig i nord-syd-riktning.

Man kan också lägga den på en liten pappersbit eller en mycket tunn näver-bit, fylla ett kärl av något slag med vatten, och sedan släppa ned nålen på ytan. Såvida inte pappersbiten eller nävern väger för mycket kommer nålen att ställa in sig.Ett rakblad

Ett vanligt rakblad går att använda på ungefär samma sätt som synålen. Man kan magnetisera rakbladet genom att stryka det försiktigt över handflatan, och sedan hänga upp det i en tråd precis som med nålen.Tillbaka till index-sida för OrienteringDela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter

www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2023 EagleOwl Webdesign