Huvudavdelningar
Huvudavdelningar
Kunskapsområden
Register & Tabeller
Medlemsinloggning
Sök på sajten
Kurskalendern
M
T
O
T
F
L
S
9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 jan 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 |
Läger - Permanenta bosättningarTill skillnad från ett tillfälligt skydd, som bara kan bestå av ett par grenar lutade mot en sten eller ett omkullfallet träd med löst pålagt material som tak, bör en mer permanent bivack kunna motstå alla former av väder och vind. Den bör hålla samman även när det blåser kraftigt, vara regntät och gärna tåla lite stötar och slag utan att rasa ihop. För att uppnå detta bör man utgå ifrån en stadig stomme, gärna stöttad av ett par träd eller, om inga träd finnes, en eller flera stora stenar. Man bör också ha något att knyta med så att man kan surra ihop flera grenar/slanor vid varandra, eftersom snabbt utförd enkel flätning ofta riskerar att bli lite för ostadig för långvariga vistelser. Den bästa platsen att ha som utgångspunkt är där marken är torr, gärna lite stenig, och där det finns åtminstone ett par medelstora träd som kan ge stadga till konstruktionen, gärna täta granar som skydd för blåst runt omkring. En varm och solig södersluttning med ett vattendrag nära till hands brukar utgöra den bästa lägerplatsen. Försök att undvika toppen på kullar och berg, där det blåser mest, samt den djupaste punkten i dalgångar, där det är kallast och fuktigast. Vad gäller själva bivacken finns det några olika vanligt beprövade modeller, illustrerade i artiklarna nedan:
OBS! Om du vill öva dig i att bygga bivacker - var snäll mot naturen och bygg bara med dött material, bryt inget levande träd och riv inte upp levande mossor. Två tips för var du kan hitta bra byggmaterial är kalhyggen där man nyligen avverkat, samt rotvältor. Redan omkullblåsta träd är lätta att plocka rötter från.
Tänk också på att städa upp efter dig när du är klar på platsen. Allemansrätten är en unik möjlighet för oss i Sverige att få komma ut och leka nästan obehindrat i skog och mark, och den ska vi vara mycket rädda om. Tillbaka till index-sida för Läger
Dela denna sida på:
|