Knopar - Stoppåtta

Skriv ut den här sidanEn stoppåtta är, kan man säga, nästan som det de flesta kallar en "vanlig enkel knut" (och som egentligen är en överhandsknop) men slagen på ett sätt som gör den mycket lättare att få upp eftersom den aldrig blir lika hård under belastning. Den kallas stoppåtta dels pga att den ser ut lite som siffran 8, och dels för att man ofta använder den som stopp på en lina för att hindra den att glida igenom något, t.ex inom segling.Till höger visas en helt vanlig knut, eller som dess mer korrekta namn lyder, överhandsknop. Nackdelen med denna är att den kan bli nästan omöjlig att få upp om linan belastats hårt, och särskilt om den blivit blöt.


En överhandsknop och en stoppåtta inleds på ungefär samma sätt. Om man börjar med att lägga repet i en lös form av en åtta, som på bilden till höger......och för igenom repet genom den första öglan på detta vis, så bildar detta just precis en enkel rund ögla som, när den dras åt, resulterar i en överhandsknop......men om vi istället gör såhär - observera att vi nu för igenom repänden genom den första öglan från det motsatta hållet istället (underifrån på bilden) - så får vi nu plötsligt två öglor att dra åt, istället för bara en.Alla bilder © Robert Cederholm
Det är dessa två öglor som, när repet dras åt, resulterar i en fast knop med formen av en åtta - stoppåttan.

Den här knopen är pga sin lättlöslighet vida överlägsen den vanliga överhandsknopen i nästan alla situationer där man till vardags behöver göra en eller flera knutar på ett rep - från att hindra repet från att glida igenom något till t.ex klätterrep där man vill ha en lång rad knutar att greppa för att lättare ta sig upp för något.Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter

www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2024 EagleOwl Webdesign