Orientering efter himlen

Skriv ut den här sidan



Att orientera sig efter solen, månen och stjärnorna är något människor gjort i alla tider, och kunskapen är extremt nyttig även idag eftersom den är nästan lika exakt som en kompass. Självklart är det ju mer praktiskt att ha med sig en kompass om möjligheten finns, men en vanlig klocka fungerar många gånger precis lika bra.



På dagen - Att navigera efter solen


© Robert Cederholm
Dagtid använder man lämpligast solen för att orientera sig, om det är tillräckligt ljust. Även om du inte ser exakt var solen är kan skuggor från föremål ge en ledtråd, men ibland kan det vara så dimmigt eller molnigt att både sol och skuggor uteblir. Det går då ändå oftast att bestämma solens ungefärliga läge genom att blunda lätt och försöka "känna" åt vilket håll ögonen uppfattar att det är ljusast.

Vet man var solen är, behöver man sedan bara veta hur mycket klockan är för att ta reda på väderstrecken. Håll klockan så att timvisaren pekar rakt mot solen, så kommer nord-syd-riktningen att gå mitt emellan 12 och timvisarens klockslag. Om klockan t.ex. är fyra på eftermiddagen och du vrider klockan så att 4'an pekar mot solen, så har du söder åt det håll 2'an ligger. Om du råkar ha en kompass (eller kan ta reda på väderstrecken på annat vis) men saknar klocka kan du förstås även vända på metoden för att få ut rätt tid.

OBS: Gör inte misstaget att alltid placera söder mitt på den kortaste streckan mellan timslaget och 12'an. Är klockan t.ex åtta på kvällen ligger söder enligt ovanstående regel i riktning mot 4'an, inte mot 10'an! Mellan midnatt och 12 på dagen blir det dock naturligtvis tvärtom. Det är mycket viktigt att öva metoden ihop med en fungerande kompass så att du lär dig hur du ska läsa av klockan korrekt.



På natten - Att navigera efter stjärnorna



© Robert Cederholm
Om det är stjärnklart så är den lättaste metoden att navigera på natten att helt enkelt leta upp polstjärnan - den står alltid i riktning rakt mot norr.

Polstjärnan hittar du lätt om du känner igen stjärntecknet Karlavagnen. Använd de två stjärnorna i framkanten på "vagnen" som riktlinje, och följ denna linje ungefär 4-5 gånger dess längd, så hittar du där Polstjärnan. Den är lite större och lyser lite starkare än de övriga stjärnorna så den är ganska lätt att identifiera bara man vet var man ska leta efter den.

Observera även att det bara går att navigera efter polstjärnan på norra halvklotet - om man befinner sig söder om ekvatorn har man en helt annan stjärnkarta ovanför sig, och man använder sig då av något som heter "södra korset". Detta går vi dock inte in på i detalj här eftersom Överlevnad.se fokuserar på svenska förhållanden.



På natten - Att navigera efter månen

Månen kan nattetid också vara till viss hjälp, t.ex då det är för molnigt för att se stjärnorna men månen ändå lyser tillräckligt starkt. Genom att titta på hur månen är belyst kan man nämligen avgöra solens ungefärliga position under horisonten, och därefter kan man använda samma metod med klockan som på dagen.



Tillbaka till index-sida för Orientering



Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter

www.overlevnad.se är en projektsida om överlevnad och vildmarksliv
©2024 EagleOwl Webdesign